c S
Dnevne novosti

Saborska 'šesnaestorica': propitati rad Vlade na reformi javne

02.06.2015 07:35 ZAGREB, 1. lipnja 2015. (Hina), Šesnaest oporbenih saborskih zastupnika, na čelu s reformistom Petrom Baranovićem, ocijenilo je da treba propitati Vladin rad na reformi javne uprave, pa su Hrvatskom saboru podnijeli interpelaciju na tu temu. 
Vlada je propustila provesti reformu javne uprave, piše u interpelaciji 16 zastupnika iz redova reformista, nezavisnih ljevičara, HDSSB-a, Novog vala, DC-a, nezavisnih. Zastupnici od Vlade traže da podnese izvješće što je učinila na reformi, predbacuju joj da nije ponudila zakonodavni okvir koji bi omogućio cjelovitu reformu i uvođenje sustava mjerenja kvalitete rada zaposlenika u javnoj upravi koji automatizmom eliminira tri posto najneuspješnijih.

Od 23. 850 državnih službenika, samo njih osam ili 0,03 posto, dobilo je ocjenu nedovoljan, prenose zastupnici pozivajući se na podatke Registra zaposlenika u javnom sektoru. Odličan je dobilo 26 posto službenika, vrlo dobar 69 posto, dobar njih 7 posto. Trošak za zaposlene u javnoj upravi u 2013. iznosio je 12 posto BDP-a, prenose zastupnici podatak Svjetske banke po kojem je hrvatska javna uprava 20 posto skuplja u odnosnu na prosjek deset najrazvijenijih europskih zemalja.

'Šesnaestorica' tvrde da u javnoj upravi nema adekvatnog sustava nagrađivanja, da je prisutna visoka politiziranost, da ne postoji sustavan napor da se razvije profesionalni upravljački kadar. Smatraju da su plaće u javnom sektoru relativno visoke u odnosu na privatni sektor, da je niska fluktuacija radne snage. Lokalna i regionalna samouprava su, ističu, fragmentirane, skupe i neodržive. Zastupnici drže da treba uspostaviti strateški plan reforme javnog sektora, racionalizirati mase plaća i uvesti sustav plaća koji se temelji na nagrađivanju rezultata rada. Trajnost krize posljedica je nesposobnosti dosadašnjih vlada da donose odluke, stoga Hrvatski sabor mora preuzeti odgovornost i putem interpelacije utjecati na aktualnu Vladu, ali i na onu koja će doći nakon parlamentarnih izbora, da počnu preuzimati odgovornost i provoditi neophodne reforme u javnoj upravi, poručuju.

'Šesnaestorica' Saboru predlažu da zaduži Vladu da mu u roku od tri mjeseca predloži paket zakona i pravilnika koji bi uveli obvezu mjerenja i automatizam sankcioniranja gubitka radnog mjesta tri posto najneuspješnijih zaposlenika u državnoj javnoj upravi. U istom roku lokalne bi jednice bile obvezne prihvatiti iste standarde mjerenja kvalitete uz istovremeno poticajno nagrađivanje uspješnih. Prijedlog 'šesnaestorice' upućen je u proceduru, no još nije uvršten u dnevni red.