c S
Dnevne novosti

Za nepušenje HZZO dodijelio 50 polica dopunskog osiguranja

02.06.2015 07:10 ZAGREB, 1. lipnja 2015. (Hina), U povodu Svjetskog dana nepušenja Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dodijelio je u ponedjeljak 50 jednogodišnjih polica dopunskog osiguranja sudionicima natječaja "Nepušenjem do zdravlja", kao nagradu za autorsku fotografiju kojom su opisali što za njih predstavlja dan bez cigarete. 
Za liječenje posljedica pušenja HZZO izdvaja oko 1,1 milijardi kuna, nešto manje nego u 2013. godini kada je za tu namjenu izdvojeno 1,5 milijardu kuna, a izračunato je da hrvatski pušač godišnje na cigarete potroši oko 7.500 kuna, kazala je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec. HZZO već niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja i provodi nagradni natječaj kojem je cilj potaknuti pušače da preispitaju tu svoju naviku, da se pobrinu za svoje zdravlje i uz to pokažu kreativnost.

Ravnateljica HZZO-a rekla je kako su u primarnu zdravstvenu zaštitu krajem 2013. uvedeni paneli za preventivne preglede, u sklopu kojih obiteljski liječnici prate među svojim osiguranicima i zdravlje pušača te posljedice pušenja, te im ukazuje na sve opasnosti i štetnost cigareta za vlastito zdravlje i zdravlje njihovih obitelji. "Paneli su dugoročni potez, ali izrazito važan jer se obiteljski liječnici sada i financijski potiču da prate svoje pacijente kada je u pitanju debljina, alkohol te pušenje, koje je uzročnik puno bolesti koje mogu završiti sa smrtnim ishodom", kazala je Prenđa Trupec. Dodala je da je Svjetska zdravstvena organizacija panele ocijenila kao inovaciju i najavila da će ih propagirati u drugim zemljama Europe i svijeta.