c S
Dnevne novosti

"U ime obitelji": za USKOK je kazneno djelo nešto uobičajeno

05.06.2015 07:24 ZAGREB, 3. lipnja 2015. (Hina), Udruga "U ime obitelji" priopćila je u srijedu da USKOK, time što je ponovno podignuo optužnicu protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, pokazao da i dalje pokušava financiranje društveno korisnih događanja, što je sasvim uobičajeno u gradu Zagrebu, predstaviti kao kazneno djelo. 
U priopćenju udruga podsjeća da je Vijeće Županijskoga suda već jednom srušilo USKOK-u optužnicu povezanu s financiranjem edukativnih letaka i štandova zbog prikupljanja potpisa za referendum o izbornom sustavu. Nakon dorade USKOK je u srijedu ponovno podigao optužnicu protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, njegova suradnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnica Zagreb Zdenke Palac koje tereti da su pogodovali udruzi "U ime obitelji" i priskrbili joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna Udruga "U ime obitelji" smatra da će se nastaviti pritisci na svjedoke i njihovo okruženje jer je, iz ponovljenog podizanja iste, već jednom srušene optužnice, vidljivo da takve optužnice ne mogu opstati. Ističe se da su "Državno odvjetništvo i USKOK izdvojili udrugu 'U ime obitelji' između 400 udruga čije je aktivnosti Grad Zagreb financirao u prošloj godini prema istoj proceduri. Dodaje se kako se "stječe dojam da se državne institucije koriste za vršenje političkoga pritiska na udrugu s kojom se aktualna vlast ne slaže umjesto da se Državno odvjetništvo pozabave stvarnom korupcijom i zloupotrebom položaja ministara u aktualnoj vladi koji su, kako tvrde stručnjaci, a sada i Državna revizija, Croatia osiguranje prodali Adris grupi za 3,5 milijarde kuna nižu cijenu od realne.

Podsjeća se da Građanska inicijativa "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", u skladu s odlukom Grada Zagreba od 11. rujna prošle godine, dobila na korištenje 51 štand na kojima su se prošle godine tijekom dva tjedna mjeseca rujna, potpisivali građani koji su tražili promjenu izbornoga sustava, odnosno uvođenje preferencijalnog glasovanja bez cenzusa, ujednačavanje broja birača u izbornim jedinicama, zabranu zajedničkih izbornih lista kojima velike stranke u Sabor uvode stranke koje nemaju gotovo nikakvu potporu birača, uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja itd. Isto tako grad Zagreb je osigurao edukativne letke koji su podijeljeni građanima, a u kojima se tumači zašto je postojeći izborni sustav nepraveden i zašto je doveo do toga da su glasovi više od 600 tisuća Hrvata koji su glasovali na prošlim parlamentarnim izborima, 2011. godine, pridruženi SDP-u ili HDZ-u, odnosno strankama za koje ti birači uopće nisu glasovali. Građanska inicijativa, dodaje se, tada je zamolila sve hrvatske gradonačelnike da im pomognu dodjelom besplatnih štandova, tiskanjem edukativnih letaka i plakata, besplatnom dodjelom promidžbenog prostora u vlasništvu hrvatskih gradova, za što još jednom zahvaljuju svima koji su se odazvali njihovu pozivu inicijative, a osobito gradonačelniku glavnoga grada Hrvatske.