c S
Dnevne novosti

Razgovori s braniteljima se nastavljaju po skupinama; šator prosvjednika ostaje

09.06.2015 07:40 ZAGREB, 8. lipnja 2015. (Hina), Na višesatnom sastanku predstavnika branitelja prosvjednika i Vlade, održanom u ponedjeljak u Ministarstvu branitelja, dogovoreno je formiranje radnih skupina i stručnih timova koji će rješavati problem po problem, no prosvjednici neće ukloniti šator u savskoj 66 i ne žele da nositelj pregovora bude njihov resorni ministar Predrag Matić, koji je sastanak ocijenio konstruktivnim, te upozorio da se neke primjedbe branitelja odnose na probleme nastale puno prije aktualne Vlade. 
Sastanak na kojem je u prvom djelu sudjelovao i premijer Zoran Milanović, dogovoren je prošlog ponedjeljka na susretu u Banskim dvorima, gdje je premijer sa suradnicima primio branitelje nakon na trenutke dramatičnog prosvjeda na Markovu trgu. Iako je dogovoren nastavak razgovora, branitelji i dalje nastavljaju prosvjedovati u Savskoj 66. Matić je nakon razgovora izjavio da želi zahvaliti hrvatskim braniteljima, stradalnicima Domovinskog rata i premijeru Zoranu Milanoviću na sastanku koji je nakon sedam i pol mjeseci održan u Savskoj 66, gdje trebao biti održan već odavno. "Osim što je bio dug, sastanak je bio i konstruktivan. Iznesene su mnoge primjedbe od kojih, nažalost, neke u vezi problematike hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata datiraju puno prije ove Vlade, dakle gotovo od samog završetka rata", izjavio je Matić novinarima nakon sastanka koji je iza zatvorenih vrata trajao tri i pol sata.

Matić se ispričao i očekuje ispriku

Dogovoreno je da će se formirati radne skupine i stručni timovi koji će rješavati problem po problem, onoliko koliko se može u zadanim okolnostima. Braniteljima prosvjednicima Matić je poručio da se ispričava ako je tijekom dosadašnjih prosvjeda izrekao bilo kakvu uvredu prema bilo kome od branitelja ili stradalnika. "Oni znaju da to nije bilo u nikakvoj namjeri, nego jednostavno spletom okolnosti", kazao je Matić, s kojim su bili njegov pomoćnik Bojan Glavašević i ministar obrane Ante Kotromanović. No, dodao je, isto tako nakon svega očekuje i od prosvjednika i onih koji su mu upućivali razne uvrede i prijetnje, da se također ispričaju. "Meni manje, ali možda mojoj obitelji više koja je bila svo vrijeme izložena velikom pritisku", rekao je Matić u izjavi nakon koje nisu bila predviđena novinarska pitanja. Jedan od vođa prosvjeda, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata prve skupine Đuro Glogoški izjavio je nakon sastanka da su ponovno sa svojim problemima upoznali premijera Milanovića, koji im je rekao da su u pravu.

Glogoški: Matić obmanjuje premijera

No, ustvrdio je, Matić i dalje ne govori istinu i obmanjuje predsjednika Vlade. Stoga su prosvjednici spremni nastaviti razgovore, ali nositelj pregovora ne može biti ministar zbog kojeg prosvjeduju. "Mi smo svoje stavove argumentirali i predsjednik Vlade nam je rekao da smo u pravu. Međutim, ne smijemo zaboraviti i nećemo preći preko toga što je zatraženo da zaboravimo sve ono što je do sada bilo", rekao je Glogoški. Pokazavši na sliku Nevenke Topalušić, koja je preminula tijekom prvih dana prosvjeda, Glogoški je rekao: "Zbog ove žene ne možemo zaboraviti sve ono što je bilo 232 dana. Spremni smo nastaviti razgovore, kao što smo bili i ovih 232 dana, u cilju pronalaženja rješenja ali na način da nositelj pregovora ne može biti onaj zbog kojeg prosvjedujemo", kazao je. Poručio je neka Vlada odredi tko će biti nositelj daljnje suradnje umjesto Matića, te odbio tezu da je riječ o ultimatumu. "Nije riječ o ultimatumu, ali 232 dana na zimi, vrućini, a ljudi umiru, i tada trebate sjesti s tim čovjekom (ministrom Matićem) i razgovarati za stolom. Ja vas molim za razumjevanje", dodao je.

Šator u Savskoj 66 ostaje do daljnjeg

Pohvalio je činjenicu što je Milanović dvaput primio izaslanstva branitelja, dodavši kako to daje nadu da će se pronaći rješenje. Upitan što ako Vlada ne nađe novog pregovarača, Glogoški je rekao da branitelji nemaju prijedlog "tko će biti novi Matić". Poručio je da prosvjednički šator ostaje u Savskoj 66 "do daljnjega", a na pitanje je li na sastanku bilo povišenih tonova, odgovorio je da nije riječ o pojedinačnim slučajevima, već o mnogim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Prosvjednici su nezadovoljni i neprihvatljivo im je što, kazao je Glogoški, oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku sada koriste novac iz državnog proračuna. Poručio je da treba krenuti od temelja, a to je da su hrvatski branitelji dali najveći doprinos u Domovinskom ratu, te da je izvršena agresija na Hrvatsku i da u Hrvatskoj postoje oni koji su sudjelovali u toj agresiji ili joj davali potporu.