c S
Dnevne novosti

G7 se dogovorio o klimi, odaslao poruke Rusiji, Grčkoj, Libiji

09.06.2015 07:05 DVORAC ELMAU, 8. lipnja 2015. (Hina), Čelnici svjetski najmoćnijih ekonomija (G7) u ponedjeljak su summit u Bavarskoj završili dogovorom o smanjenju uporabe fosilnih goriva i prvi put postavili obvezujuće ciljeve o klimi, Rusiji su zaprijetili oštrijim sankcijama zbog Ukrajine, Grčku pozvali da požuri s reformama, a Libiju na politički konsezus.
Članovi grupe G7 obvezali su se da će prestati rabiti fosilna goriva te se angažirati na tomu da se povećanje prosječnih globalnih temperatura smanji na dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsku razinu. "Obvezujemo se da ćemo gospodarstvo dugoročno temeljiti na niskim razinama ugljičnog dioksida te se angažirati na razvoju inovativnih tehnologija kojima će se do 2050. transformirati energetski sektor te pozivamo sve zemlje da nam se pridruže u ovoj nakani", stoji u priopćenju objavljenoj po završetku summita. Čelnici G7 smatraju potrebnim znatno smanjiti emisiju stakleničkih plinova između 40 do 70 posto do 2050. u odnosu na 2010.

Upozorenje Rusiji

U priopćenju čelnici navode kako od Rusije očekuju da prestane pomagati i podupirati separatiste u Ukrajini te da potpuno primijeni sporazum iz Minska. Sankcije se, istaknuli su, "mogu povući čim Rusija ispuni svoje obveze". "Spremni smo, u slučaju eskalacije situacije, koju ne želimo, pooštriti sankcije Rusiji, ukoliko se pokaže potrebnim. No vjerujemo da bismo trebali učiniti sve kako bismo potaknuli politički proces iz Minska", rekla je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare.

Grčka nema mnogo vremena

Njemačka kancelarka rekla je da nije ostalo još puno vremena za rješenje grčkog pitanja te da je Europa spremna pokazati solidarnost ako Atena primijeni gospodarske reforme. "U svakom slučaju želimo da Grčka ostane dio eurozone no naš je stav jasan: solidarnost s Grčkom zahtijeva da Grci ispune i primijene reforme", rekla je. "Nema još puno vremena i svi na problemu radimo vrlo intenzivno. Preksutra ćemo o ovome raspravljati s grčkim premijerom. Sada nam je svaki dan važan." Grčka ljevičarska vlada prošli je tjedan odbacila prijedloge o sporazumu "novac u zamjenu za reforme", koje su predložili euorpski vjerovnici i Međunarodni monetarni fond, no još mora iznijeti vlastiti protuprijedlog kako bi do dogovorenog roka krajem lipnja primila obećanu pomoć.

Poziv Libiji

Zemlje skupine G7 pozvale su u ponedjeljak suparničke vlade u Libiji da donesu "odvažne političke odluke" dok u Maroku počinju novi krug pregovora koji UN smatra "presudnim" za prevladavanje podjela. "Vrijeme sukoba je prošlo, dolazi čas za odvažne političke odluke. Pozivamo Libijce, bez obzira na kojoj su strani, da iskoriste ovu prigodu i polože oružje", poručili su čelnici zemalja G7 u dvorcu Elmauu u završnom priopćenju, pozivajući na "politički konsenzus". Libiji, koja je nakon pada Moamera Gadafija 2011. gurnuta u kaos i razdirana sukobima teško naoružanih milicija te podijeljena između dviju vlada i sučeljena s jačanjem skupine Islamske države (IS), obećali su pomoć. "Čim se postigne dogovor (zemlje G7) će biti spremne da toj vladi, koja će zastupati sve skupine u društvu, pruži znatnu pomoć u izgradnji djelotvornih javnih ustanova, pa tako i sigurnosnih snaga, u preustroju javnih služba, razvoju infrastrukture, jačanju, obnovi i diverzifikaciji gospodarstva te u oslobađanju zemlje od terorista i kriminalnih mreža", istaknule su u priopćenju. Libija ima dvije suparničke vlade i dva parlamenta, jednu u Tripoliju pod utjecajem Fadžr Libije, koalicije milicija među kojima ima i islamističkih, a drugu u Tobruku, na istoku zemlje, koju priznaje međunarodna zajednica. UN mjesecima pokušava postići konsenzus koji bi omogućio formiranje vlade nacionalnog jedinstva.