c S
Dnevne novosti

Grčka ne želi popustiti glede štednje, EU razmišlja o kriznom planu

16.06.2015 07:00 ATENA/BERLIN, 15. lipnja 2015. (Hina/Reuters), Grčka neće popustiti zahtjevima vjerovnika da smanji mirovine ili povisi poreze, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik grčke vlade pošto su tijekom vikenda propali pregovori i Grčka se opasno približila bankrotu a europski povjerenik iz Njemačke Guenther Oettinger upozorio je u ponedjeljak u Berlinu da je vrijeme da EU počne pripremati planove za "izvanredno stanje". 
"Nećemo usvojiti mjere koje će smanjiti mirovine, povećati porez na dodanu vrijednost na osnovu robu ili mjere koje pogoršavaju začarani krug štednje", rekao je Gabrile Sakellaridis na konferenciji za novinare. Istaknuo je ipak da Grčka želi postići dogovor s vjerovnicima te da ne razmišlja o alternativnim scenarijima poput prijevremenih izbora ili referenduma. "Grčka vlada ima samo jedan plan, a to je da se postigne dogovor", rekao je.

Unatoč tome, europski povjerenik iz Njemačke Guenther Oettinger upozorio je u ponedjeljak u Berlinu da je vrijeme da EU počne pripremati planove za "izvanredno stanje" u Grčkoj nakon 1. srpnja ako se ne postigne dogovor. "Trebali bismo pripremiti krizni plan jer će se Grčka naći u izvanrendoj situaciji", rekao je Oettinger prije sastanka vladajućeg CDU-a. Treba osigurati "zalihe energije, plaće za policajce, medicinsku opremu i farmaceutske proizvode i mnoge druge stvari", rekao je. "Mislim da bi Komisija trebala pripremiti plan koji bi mogao spriječiti pogoršanje situacije u slučaju da Grčka napusti eurozonu, u slučaju bankrota", rekao je. Čelnik njemačkih socijaldemokrata Sigmar Gabriel također je u ponedjeljak u kolumni za Bild upozorio Grčku da EU gubi strpljenje.