c S
Dnevne novosti

Ministar Zmajlović otvorio informacijski centar i poučnu stazu u Trakošćanu

18.06.2015 07:15 TRAKOŠĆAN, 17. lipnja 2015. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović otvorio je u srijedu u Trakošćanu informacijski centar za posjetitelje i poučnu stazu te naglasio da je to jedan od modela koji pokazuje kako se prirodna baština može staviti u funkciju održivog razvoja.

U okviru projekta uređena je i opremljena ribarska kućica u prikladan info-punkt uz Trakošćansko jezero te napravljena poučna staza na šetnici oko jezera kako bi se brojnim posjetiteljima mogle prezentirati jedinstvene prirodne vrijednosti tog poznatog lokaliteta. "Vidljivo je da je već sada broj posjetitelja na Trakošćanu takav da je očuvanje kulturne i prirodne baštine samoodrživo i da se financira iz posjetiteljskog turizma. Milijun kuna uloženo je u ovaj projekt, a 300 milijuna kuna u zadnjih je nekoliko godina uloženo u prezentacijske centre i posjetiteljsku infrastrukturu u nacionalnim parkovima te parkovima prirode", rekao je ministar Zmajlović te dodao da su pripremljene slične investicija iz EU fondova u vrijednosti od 550 milijuna kuna.

Te bi se investicije trebale realizirati u slijedećih sedam godina, a, po ministrovim riječima, generirat će veći broj posjetitelja u zaštićenim područjima. Projekt "Info-točke i poučne staze Trakošćan" projekt je Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije koji je odobren za financiranje u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000. Investicija rekonstrukcije i uređenja ribarske kućice financirana je sredstvima iz NIP projekta u iznosu od 940 tisuća kuna. Obavljena je rekonstrukcija, adaptacija i opremanje ribarske kućice, zatim uređenje okoliša i postavljanje 20 info-ploča duž staze oko jezera. Aktivnosti vezane uz dizajn i interpretaciju prirodnih vrijednosti lokaliteta financirane su od strane Javne ustanove, odnosno iz proračuna Varaždinske županije u iznosu od oko 150 tisuća kuna. Prema službenim brojkama, Trakošćan je najposjećeniji dvorac u Hrvatskoj, kojeg godišnje obiđe do 70.000 registriranih posjetitelja. Pretpostavlja se da u okolnu park-šumu godišnje svrati još toliko neregistriranih posjetitelja tako da kroz taj lokalitet godišnje prođe više od 150 tisuća posjetitelja.