c S
Dnevne novosti

NATO manje troši za obranu unatoč pogoršanju odnosa s Rusijom

23.06.2015 07:00 BRUXELLES, 22. lipnja 2015. (Hina/Reuters), Troškovi za obranu članica NATO-a ponovno će se ove godine realno smanjiti unatoč napetostima s Rusijom i prošlogodišnjem obećanju njihovih čelnika da više neće smanjivati proračune za obranu, pokazuju podaci NATO-a objavljeni u ponedjeljak. 
Podaci NATO-a pokazuju da bi izdvajanja za obranu 28 članica Saveza ove godine trebala realno pasti za 1,5 posto, nakon što su godinu dana prije pala za 3,9 posto. To se događa u trenutku jačanja napetosti između NATO-a i Rusije zbog sukoba u Ukrajini. Rusija je jako povećala svoje troškove za obranu u zadnjih deset godina. Članice NATO-a trebale bi za obranu izdvajati 2 posto BDP-a.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi 18 članica ove godine trebalo povećati izdvajanja za obranu, ali će ukupna izdvajanja na razini cijelog Saveza biti niža, nastavljajući trend smanjenja troškova za obranu, posebice u Europi. "Stoga moramo udvostručiti naše napore kako bi se preokrenuo taj trend. Jer smo suočeni s većim brojem izazova i ne možemo činiti više s manje unedogled", rekao je na konferenciji za novinare. Dodao je da će to pitanje postaviti na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu u srijedu i četvrtak.

NATO očekuje da će pet država članica ove godine ostvariti zacrtani cilj od 2 posto BDP-a namijenjenih obrani, dok su 2014. to postigle četiri članice. Poljska bi se po tome trebala pridružiti SAD-u, Velikoj Britaniji, Estoniji i Grčkoj.