c S
Dnevne novosti

Uskok podigao optužnicu protiv Nade Čavlović Smiljanec

24.06.2015 07:15 ZAGREB, 23. lipnja 2015. (Hina), Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade čavlović Smiljanec, bivše šefice osječkoga područnog ureda Porezne uprave Ružice Kovačević i poduzetnika Željka Biloša. 
Uskok je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama objavio samo inicijale optuženih, koje tereti za kaznena djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem. Prema optužnici, Biloš je tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete. U srpnju 2012. poreznici su odbili njegov zahtjev za otpisom duga po osnovi kamata, no Ružica Kovačević je, navodno, podređenim službenicima naložila da prihvate Biloševe zahtjeve.

Uskok tvrdi da je Nada Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini. Time je Biloševoj tvrtki omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. "Na opisani je način onemogućena ovrha iznosa od 9.051.223,24 kuna koji je u navedenom razdoblju uplaćen na račune društva, čime je za navedeni iznos uvećan za kamate, odnosno za najmanje 9.498.176,10 kuna, oštećen proračun Republike Hrvatske", stoji u optužnici. Istragu protiv Čavlović Smiljanec Uskok je pokrenuo još u travnju prošle godine, u ukviru proširenja istrage protiv Ružice Kovačević i Biloša. Nedugo nakon pokretanja istrage Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku na dužnost ravnateljice Porezne uprave i vratila se u Sabor, u koji je izabrana za zastupnicu s liste SDP-a. Na zahtjev DORH-a ukinut joj je zastupnički imunitet.