c S
Dnevne novosti

NATO upozorava na opasnost obnove žestokih borbi u Ukrajini

26.06.2015 07:00 BRUXELLES, 25. lipnja 2015. (Hina/Reuters), Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u četvrtak na opasnost obnavljanja žestokih sukoba u Ukrajini, rekavši istodobno kako ne bi bilo mudro proglasiti primirje mrtvim iako se često krši. 
Važeće primirje u Ukrajini pruža najveću nadu za mir, rekao je Stoltenberg na sastanku ministara obrane NATO-a i Ukrajine u Bruxellesu. Ukrajinska je vojska u utorak optužila proruske pobunjenike za napade dalekometnim topništvom na sela na istoku zemlje, ustvrdivši da je u borbama neposredno prije toga ubijen jedan, a ranjeno 12 vojnika. "Sukob u Ukrajini već je odnio više od 6.000 života. Nižu se kršenja primirja, a postoji i rizik od obnove žestokih sukoba", rekao je Stoltenberg na dvodnevnom sastanku na kojemu sudjeluje i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

Ukrajinski sukob izazvao je najtežu krizu u odnosima između Istoka i Zapada od kraja Hladnog rata. "Rusija i dalje podupire separatiste tako što ih uvježbava, daje im oružje i vojnike. Osim toga, Rusija ima veliki broj snaga na granici s Ukrajinom", rekao je glavni tajnik NATO-a. Moskva opovrgava optužbe Ukrajine i NATO-a da se njezini vojnici bore u Ukrajini. Prema Stoltenbergovim riječima, unatoč brojnim kršenjima primirja dogovorena u veljači Minsku ne bi "bilo korisno" proglasiti proglasiti ga propalim, jer smatra da ono predstavlja "najbolji mogući temelj za mirno rješenje". "Zaista se bojim da bi se stanje još više pogoršalo da nema sporazuma iz Minska", rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji.

Ukrajina nije članica NATO-a i savez nije intervenirao u sukobu. Međutim, NATO pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država pomaže ukrajinskoj vojsci financijama i savjetima. U okviru NATO-a postignut je dogovor o fondu za pomoć Ukrajini u uklanjanju mina i improviziranih eksplozivnih naprava. Stoltenberg je također izjavio da je NATO pokrenuo projekt u okviru kojega će regionalna središta za nadzor zračnog prometa u Poljskoj, Norveškoj i Turskoj razmjenjivati s Ukrajinom informacije o zračnom prometu. Prema riječima NATO-ovih dužnosnika, cilj projekta je borba protiv terorizma i otmica. Blizu 300 osoba poginulo je prošle godine u rušenju zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad područja na istoku Ukrajine pod nadzorom pobunjenika. Mnogi pretpostavljaju da su zrakoplov raketom zemlja-zrak oborile ruske postrojbe u Ukrajini, ali Moskva opovrgava te tvrdnje.