c S
Dnevne novosti

Paket zakona o turističkim zajednicama stavljen na javnu raspravu

26.06.2015 07:45 ZAGREB, 24. lipnja 2015. (Hina), Ministarstvo turizma objavilo je u srijedu na internetskim stranicama prijedlog paketa zakona – zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, zakona o boravišnoj pristojbi te zakona o turističkoj članarini, koji će do 12. srpnja 2015. biti na javnoj raspravi. 
Po prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, lokalne turističke zajednice bit će ponajprije zadužene za razvoj turističkih proizvoda i promociju destinacija, a županijske turističke zajednice za konsolidaciju te promociju na razini županije, ističe se u priopćenju i dodaje da će glavni ured HTZ-a biti znatno više usmjeren na jačanje turističkog brenda Hrvatske te da se može govoriti o transformaciji HTZ-a u marketinšku agenciju hrvatskog turizma, stoji u priopćenju Ministarstva turizma.

Turističke zajednice županija dobivaju ulogu koordinatora turističkog razvoja te ovlast provođenja natječaja za potpore turističkim zajednicama i turističkim inicijativama na turistički nerazvijenim područjima. Za razvoj starih i stvaranje novih proizvoda zadužene su lokalne turističke zajednice. U zakonu o turističkim zajednicama predviđeno je i ugovorno udruživanje lokalnih turističkih zajednica na način na koji već surađuju u programu 'Hrvatska 365'. To znači da jednostavno sklope sporazum, čime će im biti omogućeno da uvedu dodatnu boravišnu pristojbu, zajednički nastupaju na tržištima i imaju zajedničku strategiju razvoja s obzirom na vrste proizvoda koje imaju i razvijaju.

Naime, po predloženom zakonu o boravišnoj pristojbi, ključ raspodjele novca od osnovne boravišne pristojbe od lokalne do nacionalne razine bitno se ne mijenja u odnosu prema dosadašnjoj raspodjeli, a predviđa se mogućnost uvođenja dodatne boravišne pristojbe za udružene turističke zajednice i boravišne pristojbe za brodove na kružnim putovanjima u međunarodnoj plovidbi (kruzeri). U ta dva slučaja predviđa se da sav prihod od boravišne pristojbe pripadne lokalnoj turističkoj zajednici te će biti namjenski korišten za kreiranje turističkih proizvoda i poboljšanje uvjeta boravka turista u destinaciji. "Ovim paketom zakona turističke zajednice potičemo na suradnju te definiramo bolje tko se čime treba baviti. Time će njihove aktivnosti biti dinamičnije te ćemo formalizirati suradnju javnoga i privatnog sektora. Ovime bi se potpuno primijenio destinacijski menadžment", navode se u priopćenju riječi ministra turizma Darka Lorencina.