c S
Dnevne novosti

Sabor o TTIP-u: trojanski konj, kraj suverenosti ili početak novog razvoja

02.07.2015 07:20 ZAGREB, 1. srpnja 2015.(Hina) Trojanski konj, kraj hrvatske suverenosti, tako je u srijedu navečer o TTIP-u 'sudio' dio saborske oporbe analizirajući rad hrvatske Vlade i njenu ulogu u postupku pregovora Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP). 
To je (TTIP), između ostalog, definitivni kraj hrvatske suverenosti, ustvrdio je Nikola Vuljanić (nezavisni ljevičar), navodeći kako je Hrvatska monetarnu suverenost izgubila kad se "priheftala" euru, financijsku kad je prodala banke, dobar dio političke kad je ušla u EU. "Čini mi se da bi ovo bio kraj", rekao je Vuljanić u raspravi o interpelaciji 19 zastupnika o Vladinoj ulozi u pregovorima o TTIP-u. Vladajući, među kojima i Srđan Gjurković (HNS), odlučno odbacuju takve tvrdnje. "To ne može biti kraj hrvatske suverenosti, nego početak novog razvoja bez zaduživanja, bez deficita. E, to je TTIP", rekao je HNS-ovac. HNS podržava osnovnu ideju TTIP-a, kaže Igor Kolman i tumači kako TTIP otvara mogućnosti o kojima nismo mogli ni sanjati, kako će najviše šanse za napredak, dugoročno, imati mala i srednja poduzeća, ne samo multinacionalke. TTIP je trojanski konj, kaže u ime inicijatora interpelacije, laburist Dragutin Lesar. Sporazum će, kaže, tako zvati dok konsolidirani tekstvovi ne budu javni, dok se pregovori ne svedu na trgovinsko područje, dok se iz TTIP-a ne isključi vodoopskrba, zdravstvo, socijalno osiguranje, socijalna skrb, obrazovanje, radnička prava. Oporbu iritira tajnost pregovora o TTIP-u. TTIP je aktualan dvije godine, mi tek sad o njemu raspravljamo i to ne na Vladin, nego poticaj zastupnika, kaže Boro Grubišić (HDSSB). Pitanje je, dodaje, tko je sve vidio uvjete iz TTIP-a, navodno samo dvoje hrvatskih europarlamentaraca. Zašto se pregovara u tajnosti, to iritira javnost, kaže i Mile Horvat (SDSS). "Ciljanim resusrima" Sporazuma, Horvat označava, prije svih, obvezu označavanja GMO proizvoda, te deregulaciju u javnom sektoru. Nije cilj smanjiti carine, nego smanjiti prevenciju nacionalnih politika, i tu se gubi dio suvereniteta, ističe Horvat.

'Mekši' pogled na TTIP ima HDZ, koji je nezadovoljan radom Vlade i podržava interpelaciju. Kad se radi o TTIP-u prevladava teza o uroti kojoj je cilj pokoriti male narode, možda je to i točno, ali ipak smo se pitali za prave razloge Sporazuma, kaže Gordan Jandroković koji ih nalazi u činjenici da se svijet mijenja, traje proces globalizacije. TTIP vidi kao odgovor EU i SAD-a na jačanje drugih centara moći u svijetu. U konačnici, oni koji su to predložili smatraju da je to pitanje opstanka EU i Sjednjenih Država na duge staze, kaže Jandroković. Puno je još nepoznanica, u ovom trenutku ne možemo govoriti kompetentno o Sporazumu, pretenciozno je sada reći 'protiv' sam ili 'za', kaže zastupnik i ističe da nema studije koja bi pokazala je li taj Sporazum koristan za Hrvatsku ili ne. Za HDZ je ključno kako će se hrvatski dužnosnici držati u tijelima EU, hoće li znati artikulirati i braniti hrvatske interese. Vjerujem da svi dijelimo tvrdnju da treba regulirati trgovinske i investicijske odnose, trgovina EU-a i SAD-a čini 40 posto svjetske trgovine, kaže zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović. Glede transparentnosti, tvrdi da se radi o najtransparentnijim pregovorima ikad vođenim u trgovinskim sporazumima te ističe da stajališta koja će zastupati unutar EU Vlada redovito dostavlja nadležnom saborskom odboru.

Kad je riječ o studiji utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, kaže da se krenulo u taj posao i čini se da je Ekonomski institut spreman to napraviti. Inicijatori interepelacije kao jedan od razloga za nju navode upravo činjenicu da Vlada nije do sada izradila studiju utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, društvene odnose i zaštitu okoliša. Ističu i da se u Prioritetima Vlade u institucijama EU iz ožujka 2015. sklapanju TTIP-a daje deklaratorna podrška, bez navođenja specifičnih uvjeta i pitanja od posebnog interesa za Hrvatsku. Vlada, napominju, podržava sklapanje TTIP-a, a o toj činjenici, kao ni o razlozima podrške nije pružila kvalitetne ni transparentne informacije hrvatskoj javnosti. Inicijatori interpelacije stoga predlažu da se zaduži Vladu da Saboru u roku 30 dana dostavi cjelovito izvješće o aktualnom statusu pregovora, a u roku četiri mjeseca nezavisnu studiju utjecaja TTIP-a na gospodarstvo, pružanje javnih usluga, društvene odnose, javno zdravstvo i zaštitu okoliša. Traže i da Sabor zauzme stajalište spada li TTIP u kategoriju "mješovitih ugovora" koji nakon zaključivanja podliježu ratifikaciji u Saboru.