c S
Dnevne novosti

VLADA - Odbijena ponuda Visia Croatice za Imunološki zavod

03.07.2015 07:33 ZAGREB, 2. srpnja 2015. Hina, Vlada je na sjednici u četvrtak odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu te donijela odluku o raspisivanju novog natječaja.

Objašnjavajući te odluke, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je rekao da je Ministarstvo gospodarstva nakon analize ponude obavilo konzultacije s Upravom i sindikatima Imunološkog zavoda te da su oni zaključili da ponuda Visia Croatice "sigurno ne može dugoročno osigurati opstojnost Imunološkog zavoda". Dodaje da su se, bez obzira što ponuda zadovoljava sve formalne uvjete, pokazale "prilične nedorečenosti i nepoznanice u sadržaju plana poslovanja, ulaganja i razvoja". Ocjenjuje da su rješenja koja su se pojavila kroz Visia Croaticu neodrživa i pripadaju "nekim prošlim vremenima". Podsjetio je da je Imunološki zavod prije više od dvije godine izgubio dozvolu za rad, zato što se, kako je rekao, 20 godina nije ulagalo već se iz Imunološkog izvlačio novac i zanemarivali standardi koji su se pojavili u Hrvatskoj. Da Imunološki ima dozvolu za rad bio bi održiv i ne bi se tražio strateški partner, kaže Vrdoljak. Sadašnje stanje u toj tvrtci, po njegovom mišljenju, ide na dušu svih prethodnih vlada i uprava. "Ne raditi, a tražiti da se investira, a nije se investiralo kada se radilo, u najmanju je ruku vrhunsko politikanstvo i neodgovornost naših prethodnika", rekao je Vrdoljak. Najavljuje aktivnosti Ministarstva na hitnom pronalaženju rješenja za isplatu barem dijela zaostalih plaća. Nada se i da će Zavod u idućih mjesec i pol dana uspjeti vratiti dozvolu za rad, što ovisi o HALMED-u (Agencija za lijekove i medicinske proizvode) , a potom, kako je rekao, slijedi u miru donošenje odluka o budućnosti Imunološkog zavoda.

Vlada je danas zadužila Državni ured za upravljanje državnom imovinom da odluku o novom natječaju za Imunološki pripremi u roku od 30 dana. Društvo Visia Croatica dalo je jedinu obvezujuću ponudu za kupnju državnog portfelja dionica odnosno 163.373 dionice ili 73,41 udjela u temeljnom kapitalu Imunološkog zavoda. Na objavljeni oglas za javno prikupljanje ponuda za prodaju cijelog državnog portfelja dionica Imunološkog zavoda iz travnja prošle godine, pristiglo je osam pisama namjere potencijalnih investitora. U siječnju ove godine, Vlada je raspisala poziv za dostavu obvezujućih ponuda, a Centar za restrukturiranje i prodaju je proveo postupak njihova prikupljanja. Do isteka roka za podnošenje ponuda, 25. ožujka 2015. godine pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda, i to društva Visia Croatica, iako su otkupljene četiri ponudbene dokumentacije. U natječaju, od investitora se uz ostalo tražilo najmanje sto milijuna kuna ulaganja u izgradnju novog postrojenja koje bi osiguralo trajno dobivanje dozvola za proizvodnju te trajno zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i osiguranje proizvodnje krvnih derivata isključivo iz plazme prikupljene od domaćeg stanovništva.