c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: Novi prijedlog Obiteljskog zakona opet na udaru kritike

03.07.2015 07:55 ZAGREB, 2. srpnja 2015. (Hina), Pojedinačnom raspravom o prijedlogu Obiteljskog zakona, kojega je Vlada u saborsku proceduru uputila zato što je u siječnju ove godine Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon koji je na snazi bio samo četiri mjeseca, Hrvatski sabor zaključio je sjednicu, a za nastavak u petak najavljena je rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o sustavu civilne zaštite.

Prijedlog Obiteljskog zakona, za kojeg su predviđena dva saborska čitanja i da se donese u rujnu, opet je naišao na niz kritika oporbenih zastupnika koji su predložene odredbe ocijenili protuzakonitima, nedorečenim, kontradiktornim, donijete mimo struke i javnosti. S druge strane, zastupnici vladajuće koalicije isticali su da je to moderan zakon s najvišom zaštitom obitelji kojega Ustavni sud i nije trebao suspendirati s obzirom da u obrazloženju svoje odluke nije naveo koje su odredbe protuustavne, protuzakonite, nedorečene i kontradiktorne.

Izradili su ga stručnjaci, a potpisala ministrica socijalne politike i mladih prema tome ne stoji tvrdnja da se ne zna tko ga je izradio, odgovorili su zastupnici SDP-a i HNS-a zastupnicima HDZ-a i Nensi Tireli (Hrvatski laburisti) koji su prigovorili da je nenavođenje članova radne skupine kršenje zakona. "Zakon afirmira zaštitu djece, a to je veliki iskorak", rekla je Ingrid Antičević Marinović (SDP). Suspendiravši prethodni zakon Ustavni sud je "šutnuo" djecu, a što očekivati od sudaca koje je redom izabrao HDZ. Ne samo što je prekoračio svoju ovlast već je prešao u zakonodavnu zonu, ustvrdila je i ocijenila da je suspendirani zakon u četiri mjeseca polučio izvrsne rezultate. Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš rekla je da će sve primjedbe i prijedlozi biti razmotreni do drugog saborskog čitanja.