c S
Dnevne novosti

Vlada: znatno se smanjuju troškovi likvidacije d.o.o.-a

09.07.2015 07:40 ZAGREB, 8. srpnja 2015. Hina, Vlada je u srijedu u parlament poslala paket izmjena šest zakona kojima želi smanjiti troškove likvidacije društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) kako bi se članove tih trgovačkih društava potaknulo da ne izbjegavaju donošenje odluke o prestanku poslovanja zbog preskupe likvidacije.

Riječ je o izmjenama Zakona o trgovačkim društvima, Zakona o Sudskom registru, Zakona o uvođenju Europskog društva – Societas Europea (SE) i Europskog gospodarskog interesnog udruženja (EGIU), Zakona o uvođenju Europske zadruge – Societas Cooperativa Europaea (SCE), Zakona o sudskim pristojbama te Zakona o javnobilježničkim pristojbama. Ministar provosuđa Orsat Miljenić kaže da se cijena likvidacije jednostavnog trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću smanjuje za 90 posto, a "običnog" d.o.o.-a za 70 posto. To znači, kaže Miljenić, da se kod jednostavnih d.o.o.-a cijena likvidacije spušta s 8.000 do 9.000 kuna na 600 kuna, a kod običnih d.o.o.-a s 8.000 na 2.500 kuna. "Osim što je preskupa, likvidacija predugo traje", kaže Miljenić te najavljuje skraćenje postupka s 450 na 250 dana. Prema Vladinom prijedlogu, ubuduće više ne bi postojala obveza objave likvidacije u Narodnim novinama, što se zamjenjuje objavom na mrežnoj stranici sudskog registra za što bi pristojba iznosila 100 kuna. Do sada su oglasi koje su poduzetnici morali objavljivati, koštali približno 2.000 kuna.

Vlada je u Sabor uputila i prijedlog novog zakona o pomorskom dobru, a ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je u obrazloženju da bi ubuduće granice pomorskog dobra utvrđivali upravni odjeli u županijama, dok to sada radi Ministarstvo. Kaže da će se tako ubrzati određivanje granica pomorskog dobra, što je bitan preduvjet za bilo kakvu investiciju. Napominje pritom da se sva nasipavanja mora do 21. lipnja 2011. legaliziraju sukladno Zakonu o legalizaciji. Sljedeća bitna novina je da se daje pravo velikim gradovima na osnivanje svojih lučkih uprava, a uvodi se i institut koncesije na zahtjev.

Vlada je danas prihvatila i godišnje izvješće o radu Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada za 2014. godinu. Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izvijestila je da je zaprimljeno 826.948 zahtjeva za legalizaciju i izdano 215.643 rješenja o izvedenom stanju, što čini 29 posto od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva. Ukupni dosadašnji prihodi od legalizacije, po njezinim su riječima, dosegnuli oko 900 milijuna kuna. Vlada je donijela i odluku o smjernicama za postupanje članova skupština, nadzornih odbora i uprava trgovačkih društava i pravnih osoba u vlasništvu države, u pogledu uplate sredstava tih ustanova u državni proračun. Prema odluci, članovi skupština i nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, u kojima ona ima većinski udio, obvezni su poduzeti sve potrebne radnje kako bi dio ostvarene dobiti za 2014. godinu bio uplaćen u državni proračun razmjerno državnom udjelu u temeljnom kapitalu društva.