c S
Dnevne novosti

Dalmatinski logoraši traže mirnu nagodbu za mučenja

15.07.2015 07:15 SPLIT, 14. srpnja 2015. (Hina), Logoraši srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, njih 88, u utorak su državnom odvjetništvu u Splitu predali zahtjev za mirnu nagodbu u vezi odštetnih zahtjeva kojim traže da Hrvatska kao uvjet od Srbije, prilikom ulaska u EU, u njihovo ime traži obeštećenja.

Obeštećenje traži 88 logoraša koji su ukupno proveli 8668 dana ili 23,74 godine u logorima izgubivši tako svaki 99 dana života. Logoraši tvrde kako vjeruju u institucije hrvatske države iako su jedna od najtežih stradalničkih populacija proizašla iz Domovinskog rata. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić podsjetio je da mnogi mučeni logoraši, zbog velike stope smrtnosti u toj populaciji, neće dočekati pravomoćnu presudu, a kamoli obeštećenje.

Još 2006. preko 30.000 logoraša od čega 500 malodobne djece i preko 2500 žena podnijelo je kolektivnu tužbu za naknadu štete u Srbiji, no tužba nije razmatrana, a za djecu i žene je odbijena. "Svih smo ovih godina svjedoci da ima malo pravomoćnih presuda. Konkretno za logor u Kninu je samo jedna takva. U posljednje vrijeme se pojavio problem kada imamo pravomoćne presude ne možemo biti obeštećeni jer oni kojima je suđeno za ratni zločin nemaju u Hrvatskoj svoje imovine i tako mi ostajemo 'kratkih rukava'. Činjenica je i da biološki sat otkucava, pa je tako puno naših prijatelja logoraša u međuvremenu preminulo. Njih do sada ukupno 13", objasnio je Turudić. Podsjetio je i da obeštećenja dobijaju "oni koji su rušili ustavno pravni poredak Hrvatske dok žrtve čekaju svoje pravo obeštećenje". "S pravom se pitamo jesmo li mi branitelji-logoraši u svojoj državi zaboravljeni, spadamo li u drugi red i nemamo pravo na pravdu, dok se drugoj strani promptno rješava sve što požele pa se pitamo kojim pravom manjina, koja je u ime velikosrpske politike počinila zločin, i dalje terorizira i nameće volju većini", kazao je Turudić.