c S
Dnevne novosti

Pusić na okruglom stolu o održivom razvoju

16.07.2015 07:15 ZAGREB, 15. srpnja 2015. (Hina), Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje na okruglom stolu o održivom razvoju u sklopu konferencije "Financiranje razvoja" u Adis Abebi, priopćeno je iz MVEP-a. 
Ministrica je istaknula kako zemlje kao što je Hrvatska, koja je bila i primatelj i davatelj razvojne pomoći, najbolje razumiju razvojnu suradnju, koja treba nositi korist svima. "Oni koji pružaju pomoć vrlo često nastupaju s visine i s arogancijom, i naravno da razvojna suradnja tada ne ispunjava cilj, odnosno primatelj je odbacuje", kazala je, među ostalim, ministrica Pusić. Ključno je da obje strane imaju koristi i zato je Hrvatska pokrenula inicijativu "U obranu malih donatora". "Morate imati znanja kako biste prepoznali šarlatane i one koji, pod krinkom razvojne pomoći, varaju i bogate se", rekla je ministrica.

Naglasila je važnost međupovezanosti i koordinacije svih sudionika u razvojnoj suradnji - od institucija, preko civilnog društva do privatnih donatora, jer, istaknula je, jedino tako razvojna suradnja može biti održiva i uspješna. Upozorila je i kako je razvojna suradnja, iako se može činiti "soft" područjem, jedan od glavnih instrumenata međunarodnih odnosa danas, napominjući kako je novac važan jer bez fondova i velikih donatora nema razvojne suradnje. Ali, istaknula je, postoje primjeri donacija velike količine novca s lošim rezultatima, dok se, s druge strane, ponekad može učiniti puno i s manjim sredstvima, ako se radi fokusirano i odgovorno, s čim u vezi je ministrica spomenula primjer obučavanja primalja u Afganistanu, koje provodi Hrvatska.