c S
Dnevne novosti

Zagreb: izmjene GUP-a tek iduće godine

17.07.2015 07:25 ZAGREB, 16. srpnja 2015. (Hina), Zagrebačka Gradska skupština u nastavku sjednice u četvrtak je prihvatila nekoliko točaka vezanih uz izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba kako bi se mogla ponoviti javna rasprava, a nakon toga, u razdoblju od najduže godinu dana, prihvatiti GUP te građanima omogućiti legalizaciju. 
Prema izvješću o radu Zavoda za prostorno uređenje za 2014. u zadnjoj javnoj raspravi dobili su 6869 primjedbi, oko 2000 su prihvatili, a među tim je primjedbama najveći dio vezan uz smještaj elektroničke infrastrukture bežičnih telekomunikacija te 200 legalizacija. Iz Zavoda su objasnili da je prolongiranje rokova proizašlo iz prevelikog obujma posla odnosno velikog broja primjedbi zaprimljenih u fazi javne rasprave o izmjenama i dopunama GUP-a i paralelnog rada Zavoda na tri prostorna plana o čemu su, kao stručni izrađivači plana, u više navrata, obavještavali nositelja izrade plana. "To je 'izmjena izmjene radi izmjena GUP-a' kojeg nismo donijeli u protekle dvije, a po svemu sudeći, nećemo ga, zbog ponovljene javne rasprave, donijeti još godinu dana. Ljudima se treba omogućiti da što prije legaliziraju svoje nekretnine", rekao je Davor Bernardić (SDP).

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je da nitko ne može staviti tri litre u dvije te da je logično da matični ured, Zavod za prostorno uređenje, koji je postao "usko grlo" sad bude koordinator, a da se stručni izrađivač izmjena i dopuna GUP-a vezanih uz postavljanje antena, reciklažnih dvorišta i ostalo izabere na javnom natječaju. Prihvaćena je i odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Gračani-Dolje kojim će se se stvoriti uvjeti za gradnju žičare koju Zagreb nema već punih osam godina. Skupština je također donijela odluku o obavljaju dimnjačarskih poslova po kojoj će postojati jedna koncesija za Grad Zagreb što su neki zastupnici ocijenili mogućim monopolom dimnjačara kakav su nekad imali taksisti.