c S
Dnevne novosti

Dva ministarstva i tri grada potpisali sporazum za bolje usluge osobama s autizmom

17.07.2015 07:32 ZAGREB, 16. srpnja 2015. (Hina), Predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) te gradova Zagreba, Splita i Rijeke potpisali su u četvrtak sporazum o ustroju i financiranju centara za autizam kojim će podružnice zagrebačkoga Centra za autizam u tim gradovima postati samostalne ustanove kojima su gradovi osnivači.

Posljednjih 30 godina usluge za djecu i odrasle osobe s poremećajima iz autističnog spektra dosad je pružala jedina specijalizirana ustanova - Centar za autizam iz Zagreba i njegove dislocirane jedinice u Rijeci i Splitu. Novac za te usluge i plaće djelatnika, 35 milijuna kuna osiguravalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te grad Zagreb oko milijun i pol kuna za režijske troškove. Uz te podružnice, u svibnju 2013. u Splitu je otvoren i Odjel za odrasle osobe u Centru za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači".

Sporazum je u ime Ministarstva socijalne politike i mladih potpisala ministrica Milanka Opačić, koja je objasnila da će novi ustroj pridonijeti većoj i kvalitetnijoj skrbi za osobe s poremećajima iz autističnog spektra. Ministarstvo se, dodala je Opačić, obvezuje osigurati pružanje socijalnih usluga odraslim korisnicima, i to u roku od godinu dana od osnutka ustanova u Splitu i Rijeci, te od mjerodavnih centara za socijalnu skrb zatražiti priznavanje prava na socijalne usluge. Sporazum o novom ustroju i financiranju bio je potreban zato što je zagrebački Centar za autizam odgojno-obrazovna ustanova koja usluge osobama može pružati samo do završetka školovanja, to jest do 21. godine života. No, taj je centar usluge ipak pružao i dalje pa na smještaju ima 83 odrasla korisnika. Zbog svega toga, Ministarstvo socijalne politike i mladih prije dvije godine potaknulo je potpisivanje sporazuma po kojem će se financijska sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, oko 10 milijuna kuna namijenjenih za plaće radnika koji pružaju usluge korisnicima starijima od 21 godinu, prenijeti na Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U skladu s tim sporazumom, u svakom gradu utvrdit će se opseg usluga. Tako će se zagrebačka ustanova podijeliti na dvije - ustanovu u sustavu odgoja i obrazovanja i ustanovu u sustavu socijalne skrbi. Osnivač ustanove za odrasle u Zagrebu je grad Zagreb, koji će s Ministarstvom socijalne politike i mladih sklapati sporazum o međusobnim odnosima. U Rijeci i Splitu osnovat će se nove ustanove koje će preuzeti odgoj i obrazovanje korisnika zagrebačkoga Centra za autizam te korisnike koji su navršili 21 godinu do njihova prijelaza u ustanovu socijalne skrbi. Opačić je najavila da bi se sporazumu uskoro mogao pridružiti i Osijek. Sporazum su potpisali i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, gradonačelnici Rijeke i Zagreba Veljko Obersnel i Milan Bandić te u ime grada Splita zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo. Zaposlenici zagrebačkoga Centra za autizam i roditelji korisnika nisu krili zadovoljstvo novim sporazumom koji im, kako su istaknuli, pruža mnogo više mogućnosti za skrb o djeci i odraslima s poremećajima iz autističnog spektra. Ministrima i gradonačelnicima zahvalila je ravnateljica tog centra Žarka Klopotan. Ministar Mornar rekao je kako je sporazum jedna u nizu mjera kojom Vlada nastoji obrazovanje učiniti dostupno svima. Izvijestio je da je u tijeku natječaj za osobne asistente za 1500 osoba s teškoćama te kako je iz europskih fondova osigurano 55 milijuna kuna, što je 10 milijuna više nego lani.