c S
Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa skuplja dokumentaciju za Đukićevo izručenje

21.07.2015 07:25 ZAGREB, 20. srpnja 2015.(Hina), Ministartsvo pravosuđa najavilo je u ponedjeljak da će molbu za izručenje umirovljenog srbijanskog generala Borislava Đukića, optuženog za ratni zločin nad hrvatskim civilima, Crnoj Gori, gdje je uhićen, uputiti čim s hrvatskih sudova dobije potrebnu dokumentaciju.

"Nakon što je ministarstvo zaprimilo obavijest o uhićenju Borislava Đukića u Crnoj Gori, od nadležnog Županijskog suda u Splitu i Županijskog državnog odvjetništva u Splitu zatražena je dostava potrebne dokumentacije u svrhu sastavljanja molbe za izručenje, a u skladu s Ugovorom između Republike Hrvatske i Crne Gore o izručenju te Europske konvencije o izručenju. Nakon što zaprimi potrebnu dokumentaciju, Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputit će Ministarstvu pravde Crne Gore molbu za izručenje Borislava Đukića nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske", izvijestilo je ministarstvo. Đukić je uhićen u zračnoj luci u Tivtu u Crnoj Gori, a lokalni mediji, pozivajući se na policijske izvore, tvrde da je nakon uhićenja priveden istražnom sucu Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstradicijski pritvor.

Tijekom Domovinskog rata Đukić je bio zapovjednik 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA, a optužen je za rušenje brane na Peruči. Optužnicom su još obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik tvz. vojske krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih postrojbi "krajinske milicije" Milan Korica. Mladić i Novaković terete se da su 28. siječnja 1993. izdali nalog Đukiću i Korici o postavljanju velike količine eksploziva za rušenje brane Peruča nakon čega je došlo do njezina urušavanja i oštećenja, a samo je zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP-a spriječeno potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša. Istraga protiv Đukićeve skupine otvorena je 1993. Optužnica je podignuta 13. prosinca 1995. a postupak se vodi pred Županijskim sudom u Splitu.