c S
Dnevne novosti

Predsjednica Republike traži zaštitu dužnika Raiffeisen zadruga od mogućih protupravnosti

22.07.2015 07:23 ZAGREB, 21. srpnja 2015.(Hina)Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, nakon sastanaka s predstavnicima korisnika kredita austrijskih zadruga iz Raiffeisen grupe, uputila je pisma glavnom državnom odvjetniku, ministru unutarnjih poslova i ministru pravosuđa u kojem traži da poduzmu "odgovarajuće mjere iz svog djelokruga kako bi se zaštitili hrvatski državljani od posljedica mogućih protupravnih aktivnosti", priopćeno je iz Ureda predsjednice. 
"Obraćam Vam se nakon razgovora koje sam obavila s predstavnicima korisnika kredita austrijskih zadruga iz Raiffeisen grupe. Upoznali su me s činjenicom kako su tijekom 2014. i 2015. godine učestali slučajevi provođenja ovrha na nekretninama hrvatskih državljana na području Republike Hrvatske temeljem upisanih založnih prava od strane tzv. RBA zadruga i drugih kreditnih ureda koji posluju na području Republike Hrvatske.

Posebno su istaknuli kako su prekršeni brojni hrvatski zakoni, što je rezultiralo s preko 10.000 ovrha nad nekretninama u Republici Hrvatskoj. Prema tvrdnjama brojnih dužnika obračun dužnog iznosa i nakon deset godina plaćanja kredita je takav da korisnik kredita i dalje duguje skoro cijelu glavnicu. Iznosi otplate predstavljaju neizdrživ teret za mnoge korisnike kredita koji nisu u mogućnosti podmirivati svoje ugovorne obveze.

Vjerovnici, uglavnom zadruge iz Raiffeisen grupe, aktiviraju hipoteke i provode ovršne postupke na nekretninama te pokreću postupke deložacija mnogih obitelji kojima je to jedini stambeni prostor, što rezultira brojnim obiteljskim tragedijama. Pozivam Vas da provjerite iznesene navode i po potrebi i u skladu s Vašim ovlastima poduzmete odgovarajuće mjere iz svog djelokruga kako bi se zaštitili hrvatski državljani od posljedica mogućih protupravnih aktivnosti", stoji u pismu predsjednice Grabar-Kitarović.