c S
Dnevne novosti

Obama: SAD surađuje s Etiopijom na promicanju ljudskih prava

28.07.2015 07:00 ADIS ABEBA, 27. srpnja 2015. (Hina), Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je izjavio da Sjedinjene Države surađuju s Etiopijom na koracima koje treba poduzeti kako bi se u toj zemlji promicala ljudska prava i demokracija te je istaknuo da su etiopske vojne snage pomogle u smanjenju prostora za djelovanje militanata u Somaliji, no da je potrebno učiniti više. 
"Moja poruka etiopskom narodu je: dok krećete naprijed Sjedinjene Države će čitavo vrijeme biti uz vas", rekao je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s etiopskim premijerom Hailemariamom Desalegnom te dodao da "Etiopija mora učiniti više kada je riječ o ljudskim pravima". "Pred nama je ostalo još puno toga što treba napraviti i mislim da će premijer prvi priznati da je to tako", kazao je Obama. Etiopija, ključni partner SAD-a kada je posrijedi borba protiv terorizma, često se proziva zbog nepoštivanja ljudskih prava i ušutkavanja glasova disidenata. Etiopski je premijer rekao da percepcija i realnost kada se radi o ljudskim pravima u njegovoj zemlji nisu uvijek podudarni te istaknuo da je Etiopija potpuno posvećena angažmanu na unapređenju ljudskih prava. Dodao je i da vjeruje da bi građani Afrike morali preuzeti odgovornost za svoju sigurnost ali i da trebaju pomoć Sjedinjenih Država.

Na konferenciji za novinare rekao je da postoje manje nesuglasice sa SAD-om o tempu kojim se u Etiopiji treba provesti demokratizacija. Obama je obećao i da će nastaviti s "pritiskom" na somalske islamiste al-Šababa koji su u nedjelju u Mogadišuu počinili novi krvavi napad. Rekao je da pripadnici al-Šababa mogu ponuditi samo "smrt i uništenje". Etiopija se protiv njih u Somaliji bori u sklopu afričkih vojnih snaga i ključni je partner Sjedinjenih Država u smislu sigurnosti na Rogu Afrike. Obama je kazao i da će se razmotriti poduzimanje novih poteza kojima će se izvršiti pritisak na suprotstavljene strane u Južnome Sudanu, ukoliko one ne uspiju postići dogovor o okončanju sukoba do krajnjeg roka 17. kolovoza. Premijer Desalegn složio se s američkim predsjednikom u pogledu potrebe jačanja kampanje protiv terorizma u regiji te je kazao kako će se angažirati na jačanju suradnje obavještajnih službi.