c S
Dnevne novosti

Branitelji HVO-a za jednaka prava u Hrvatskoj

29.07.2015 07:15 MOSTAR, 28. srpnja 2015. (Hina), Koordinacija udruga Domovinskoga rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u BiH objavila je u utorak da se pripadnici HVO-a moraju naći u novom hrvatskom zakonu o braniteljima i u ustavu, jer su jednako sudjelovali u oslobađanju Hrvatske. 
Također su poduprli predsjednika Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuru Glogoškog koji je najavio da će se za to snažno zauzimati. Na obilježavanju akcije Oluja i ranijih operacija u BiH u kojima su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a, Glogoški je u ponedjeljak u Livnu rekao da branitelji iz Hrvatske neće zaboraviti pripadnike HVO-a. Dodao je da se moraju naći u novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja i u hrvatskom ustavu. "Gospodin Đuro Glogoški, ne samo što je stopostotni ratni vojni invalid, nego je i 100 posto u upravu kada traži izjednačavanje hrvatskih državljana koji su bili pripadnici HVO-a pred zakonom u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

Politiku različitih i umanjenih prava pripadnika HVO-a ocijenili su "anti-hrvatskom politikom koja razara zajedništvo hrvatskog naroda". Koordinacija udruga HVO-a poručuje da su pravo hrvatskog naroda na državu, Republiku Hrvatsku i državotvorno pravo na BiH kao jedan od tri konstitutivna naroda izborili u Domovinskom ratu, kada su se zajedno borili pripadnici Hrvatske vojske i policije te pripadnici HVO-a i policije Herceg-Bosne.