c S
Dnevne novosti

RS i FBiH najavile usuglašavanje zakona vezanih za približavanje EU

30.07.2015 07:10 MOSTAR, 29. srpnja 2015. (Hina), Čelnici dvije entitetske vlade u Bosni i Hercegovini usuglasili su se u srijedu da će uskladiti zakone iz paketa reformi na koje su se obvezali u okviru približavanja Europskoj uniji pri čemu se najavljuje značajne uštede u javnoj upravi i ograničenje plaća. 
Na sastanku održanom u Banjoj Luci, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i kolega iz Federacije BiH Fadil Novalić istaknuli su da se reforma javne uprave mora provesti, što uključuje moratorij na novo zapošljavanje u javnoj upravi i ograničenja plaća."Ograničit ćemo fond za plaće i donijet ćemo novi zakon o državnim službenicima i namještenicima, kako bi se osiguralo da je moguće pomicanje službenika iz jedne u drugu službu te kako bi uprava postala bolji servis za građane", izjavio je federalni premijer Novalić u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Premijerka Cvijanović je pojasnila da će se ograničiti sredstva za plaće javne uprave, što će onemogućiti nova zapošljavanja. Pri tome je odbila medijske navode kako se razmatra mogućnost otpuštanja 15 posto viška zaposlenih u administraciji ili pak smanjenju plaća.

Dvoje premijera usuglasili su da će krajem kolovoza utvrditi konačne verzije tekstova određenih zakona. Premijer Novalić priznao je kako provedba reformske agende nije jednostavna i da zahtijeva rezove, ali da je potrebna kako bi se stvorio povoljniji ambijent za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. Provedba paketa socio-ekonomskih reformi uvjet je kako bi BiH mogla do kraja godine podnijeti prijavu za članstvo u Europskoj uniji.