c S
Dnevne novosti

EK primila na znanje Abrahamovu ostavku, potiče strane na dijalog

06.08.2015 07:12 LJUBLJANA, 5. kolovoza 2015. Hina, Europska komisija (EK) i dalje pozorno prati razvoj događaja u vezi s arbitražom o granici između Slovenije i Hrvatske, izjavila je u srijedu u Bruxellesu glasnogovornica Mina Andrejeva za slovensku novinsku agenciju STA.

To znači da stajalište Bruxellesa prema zapletu oko arbitraže ostaju nepromijenjena i nakon ostavke slovenskog arbitra Ronnyja Abrahama, navodi agencija. EK je primila na znanje Abrahamovu odluku, a isto tako i razmjenu stajališta o pitanju arbitraže između premijera dviju država te potiče dijalog obiju strana kako bi se našlo zajedničko rješenje, navela je Andrejeva. Slovenija je u srijedu obavijestila Stalni arbitražni sud u Haagu (PCA) da ne pristaje na jednostrani izlazak Hrvatske iz arbitraže o granici. Službeni Zagreb je nakon izbijanja afere Pirangate odlučio izaći iz postupka ocijenivši da "ne može nastaviti proces arbitraže u dobroj vjeri". Ljubljana smatra da arbitražni proces ipak treba nastaviti i najavljuje da će svog novog arbitra imenovati u predviđenom 15-dnevnom roku.

Abraham je ostavku podnio 3. kolovoza rekavši da je pristao na imenovanje u nadi da će to "pomoći u obnovi povjerenja između strana u postupku i omogućiti normalan nastavak procesa, uz odobrenje obiju strana". Uvidjevši da "trenutna situacija ne može ispuniti ta očekivanja", sudac Abraham zaključio je da za njega "nije više primjereno" da bude arbitar u spomenutom postupku, priopćio je PCA. Afera "arbitraža" izbila je kada su hrvatski mediji u srpnju objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.