c S
Dnevne novosti

MVEP bez komentara na slovensku odluku

14.08.2015 07:35 ZAGREB, 13. kolovoza 2015. (Hina), Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema komentara na današnju odluku slovenske vlade da predsjedniku arbitražnog suda Gilbertu Guillaumeu prepusti da sam imenuje arbitra koji će u arbitraži zastupati Sloveniju.

"Nemamo komentara, kao što ih ni dosad nismo imali", navode u MVEP-u. Hrvatski sabor jednoglasno je donio zaključak kojim je obvezao hrvatsku vladu da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog toga što je Slovenija bitno povrijedila njegove odredbe. Hrvatska je 31. srpnja 2015. Arbitražnom sudu uputila pismo u kojem naznačuje da je u skladu sa Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Sloveniji da su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredaba Sporazuma te da od datuma notifikacije Hrvatska prestaje s njegovom primjenom.

Sukladno tome, Hrvatska neće imenovati nasljednika hrvatskom predstavniku Budislavu Vukasu koji je dao ostavku pošto je arbitražni proces "kontaminiran" dogovaranjem slovenskog suca Jerneja Sekolca s predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik. Pošto je Sekolec zbog toga dao ostavku, Slovenija je na njegovo mjesto imenovala predsjednika ICJ-a Ronnyja Abrahama koji je, međutim, vrlo brzo također odstupio.

Danas je slovenska vlada odlučila da će predsjedniku arbitražnog suda prepustiti da sam imenuje novog slovenskog predstavnika. Službena Ljubljana tvrdi da se arbitraža ne može jednostrano otkazati i da arbitražni sud treba nastaviti svoj rad sve do konačne presude koja mora obvezivati obje strane.