c S
Dnevne novosti

Milanović: Nisam za regionalizaciju koja će stvarati nove političke entitete

17.08.2015 07:12 ZAGREB/JELSA, 14. kolovoza 2015. (Hina), Premijer Zoran Milanović poručio je u petak u Jelsi na Hvaru kako postojeći sustav javne uprave treba mijenjati te dodao kako nije za regionalizaciju koja će "u Hrvatskoj stvarati nove političke entitete".
"Ovaj sustav javne uprave i ovaj sustav financiranja nije rješenje za Hrvatsku i treba ga mijenjati. Jesu li to regije? Po meni ne! Ne one povjesne regije koje su nas još do prije sto godina dijelile! Jesu li to županije sa više novaca, više ovlasti? Možda! Jesu li to općine, gradovi sa još više sredstava ali i obveza koje će država spustiti stepenicu niže? Nisam za regionalizaciju koja će u Hrvatskoj stvarati nove političke entitete", rekao je.

U Jelsu, kaže, nije došao govoriti kao predsjednik stranke već kao premijer koji radi dobro ili loše, što ocjenjuju ljudi. Ocijenio je da općina Jelsa radi sjajne stvari. "Hoteli i kvalitetni objekti će doći. Tu država silom i nasiljem ne može napraviti ništa, ali možemo stvoriti uvjete i olakšati poslovanje te uvoditi red u državu. Možemo natjerati sve one koji smatraju da je domoljublje samo zastava i himna, ali ne i plaćanje poreza. Možemo ih natjerati da plaćaju poreze i doprinose i to tri i pol godine dosta kruto radimo jer drugačije ne ide", rekao je Milanović.

Istaknuvši da upravo to razlikuje ozbiljnu zemlju od zemlje u kojoj nema reda, ustvrdio je da se po tome Hrvatska "u našoj regiji počinje izdvajati kao jedna normalna, stabilna, uređena država u kojoj se zna što su institucije i u kojoj se te institucije poštuju". Ustvrdio je i da zajedništvo na razini nacije u kojem svi u svakom trenutku misle isto nije realno, te je naglasio važnost dogovora u ključnim stvarima. "Ljudi moraju misliti drugačije jedni od drugih. U ključnim stvarima se moramo dogovoriti. Demokracija i pluralizam u kojem možeš nešto reći bez straha od progona te sigurnost i stabilnost svoje obitelji - Hrvatska je danas takva.

Već dugo ide takvim putem uz neka posrtanja, ali Hrvatska je danas takva", rekao je Milanović na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kojom je Jelsa prigodno obilježila Dan općine. U sklopu svečanosti, otvorena je i obnovljena svečana dvorana, nekadašnja čitaonica izgorjela prije 12 godina u požaru. Načelnik općine Jelsa Nikša Peronja izvijestio je, kako prenosi Hrvatski radio - Radio Split, da je tijekom protekle dvije godine općina Jelsa u infrastrulturu investirala 120 milijuna kuna. Sva sredstva, kaže, izlobirana su. "I ne po nikakvim rođačkim vezama, ne po nikakvim prijateljstvima, već smo radili projekte i temeljem prijava na razne natječaje ishodovali smo ta sredstva. Sve to da bismo bili jedna privlačna, uspješna i dobro povezana destinacija u koju će se turisti rado vraćati", kazao je.