c S
Dnevne novosti

Duda lobira za raspoređivanje NATO-a u regiji

18.08.2015 07:09 VARŠAVA, 17. kolovoza 2015.(Hina/Reuters), Novi poljski predsjednik Andrzej Duda posjetit će idućeg tjedna Estoniju i krenuti u lobiranje za raspoređivanje više vojnika NATO-a u regiji, izjavio je u ponedjeljak njegov bliski suradnik, što ukazuje na rastući strah od Rusije nakon njezina pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima.
Zabrinute zbog tog poteza bivšeg sovjetskog gospodara, Poljska i baltičke države već su nekoliko puta zatražile od NATO-a da razmjesti stalne snage na njihovu teritoriju, istočnom boku Saveza uz granicu s Rusijom. No, strahujući od mogućeg oštrog odgovora Moskve, Njemačka i druge zapadne članice Saveza odbile su te pozive i umjesto toga intenzivirale vojne vježbe i rotacije savezničkih snaga u regiji.

Moskva, čiji su odnosi sa Zapadom na najnižoj točki od Hladnog rata zbog ukrajinske krize, objavila je da će raspoređivanje značajnijih snaga NATO-a uz svoju granicu smatrati činom agresije. Visoki poljski dužnosnik Krzystof Szczerski potvrdio je u ponedjeljak da Duda putuje idući tjedan u Estoniju. Nakon toga će posjetiti Berlin, London i New York u sklopu turneje po osam zemalja u idućih stotinu dana, rekao je. Prvo Dudino putovanje od stupanja na dužnost 6. kolovoza bit će znak solidarnosti s baltičkim državama, izjavio je visoki izvor iz ureda predsjednika.

Duda želi nagovoriti članice NATO-a da na summitu iduće godine odobre razmještanje snaga. Poljsku vidi kao predvodnika u uspostavi ujedinjenog fronta u regiji i posjet Estoniji obilježava početak tog procesa, dodao je izvor. Dudin posjet Tallinnu poklapa se s obljetnicom sporazuma Molotov-Ribbentrop iz 1939. o nenapadanju između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza. Tajnim protokolom podijeljene su Rumunjska, Poljska, Litva, Latvija, Estonija i Finska na nacističke i ruske zone utjecaja. Njemačka je 1941. napala Sovjetski Savez pa je pakt propao.

Duda bi se 28. kolovoza trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Joachimom Gauckom. Idućeg će mjeseca posjetiti London i New York gdje bi se mogao susresti s predsjednikom Barackom Obamom, rekao je Szczerski. Duda će u studenom, zajedno s rumunjskim predsjednikom, biti domaćin važnog sastanka NATO-a u Bukureštu.