c S
Dnevne novosti

Sindikat će tužiti državu zbog Adria čelika

28.08.2015 07:09 SPLIT, 27. kolovoza 2015.(Hina), Financijska agencija (Fina) uputila je Trgovačkom sudu u Splitu dopis u kojem ga obavještava da u slučaju tvrtke Adria čelik nije dopušteno otvaranje postupka predstečajne nagodbe jer je nad tvrtkom pokrenut stečajni postupak, zbog čega je sindikat najavio tužbu protiv Hrvatske.
Sindikalist Zvonko Šegvić najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da će Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) i Nezavisni sindikat Brodosplita pokrenuti tužbu protiv države zbog naknade troškova s kamatama.

"Sada se vidi da smo bili u pravu, a to dokazuje i dokument Fine. A s kim imamo posla dovoljno govori odgovor stečajnog suca, koji je na našu primjedbu da će radnici izgubiti tri plaće u iznosu od oko 10.000 kuna rekao da 'što će im ta crkavica'", kazao je Šegvić. Napomenuo je da su u zakonskom roku podnijeli tužbe zbog nezakonitih otkaza, te poručio da radnici i dalje zahtjevaju isplatu svih plaća, pa će prestati potreba za otvaranjem stečaja, ili da im se omogući stečaj kako bi dobili tri plaće i mogli normalno nastaviti živjeti.

Ne žele da se rasproda imovina Željezare jer su već primjetili da na parkiralištu tvrtke više nema službenih vozila, pa će i stečajna masa biti manja. I dalje inzistiraju da Državno odvjetništvo pokrene postupak zbog neisplate plaća. Šegvić je ustvrdio da su pojedini sindikalci, mimo dogovora sa sindikatom, otišli u Njemačku na razgovor s vlasnikom Edgarom Schumacherom koji im je navodno ponudio isplatu dijela zaostalih plaća ako odustanu od stečaja. "Sramim se nekih ljudi u sindikatu. Kako mogu u tuđe ime pregovarati da netko ne dobije svoju plaću", poručio je Šegvić i prozvao državu jer stoji po strani i ništa ne poduzima.

Na novinarski upit ima li kakve povratne informacije od predsjednice države, koja je radnike Adria čelika posjetila početkom ljeta i time im dala svoju podršku, Šegvić je najavio da će je sindikalci ponovno zamoliti da svojim autoritetom utječe kako bi se problem napokon riješio. Adria čelik je u njemačkom vlasništvu, a račun im je blokiran više od godinu dana zbog duga od 6,7 milijuna kuna.

Radnici su zadnju plaću dobili krajem prošle godine, a od njih 172 otkaz je dobilo 147 ljudi. U travnju je zatražen stečaj zbog neisplate plaća. Sindikalci nastoje osporiti i otkaze za koje smatraju da su podijeljeni mimo zakona. Tvrde da je program zbrinjavanja tehnološkog viša nepotpun, kao i da se o njemu Uprava, na čijem čelu je Edgar Schumacher, nije usuglasila sa Zavodom za zapošljavanje i sindikatom.