c S
Dnevne novosti

Na Cropolisu o reformi javne uprave, rejtingu stranaka, državnome i javnome

07.09.2015 07:33 VIS, 4. rujna 2015. (Hina), Drugog dana Cropolisa - festivala politike na Visu su održane tri panel rasprave, a najviše zanimanja pobudila je ona o reformi javne uprave na kojoj je ministar uprave Arsen Bauk (SDP) rekao da će se ta reforma, koja je počela za mandata ove Vlade, nastaviti za mandata sljedeće, a zapravo je proces koji nikada ne završava. 
Kako je rekao, ono što se u političkom životu najčešće smatra reformom javne uprave za jedne je promjena teritorijalnog ustroja, a za druge promjena procedura koje omogućavaju lakši rad poduzetnika i pristup usluga građanima. "Počeli smo revolucionaran projekt - sustav e-građanin, koji građanima omogućuje da veliki broj usluga javne uprave više ne obavljaju na šalteru, nego online, i to će se sasvim sigurno širiti i dalje", dodao je ministrar. Na pitanje da komentira rezultate istraživanje CRO Demoskopa, po kojima je SDP smanjio prednost HDZ-a za dva posto, Bauk je odgovorio kako se vidi da je za njih rezultat bolji nego što je bio prošli mjesec, a vjerojatno je lošiji nego što će biti na izborima. "Očekujem da ćemo na izborima bolje proći nego što ova anketa predviđa", zaključio je Bauk.

O temi "Manje je više? Reforma javne uprave" govorio je i Josip Kregar (Naprijed Hrvatska), koji je istaknuo kako je interesantno da se ta tema reciklira svake četiri godine kada su izbori 'na vratima'. Podsjetio je da u Hrvatskoj prema mentalitetu ljudi ne vole vlast ni upravu te da upravo zaposlene u upravi smatraju lijenčinama. "Iz izbora u izbore se ponavljaju obećanja, nitko ne može toliko obećati koliko političari. Situacija se mijenja kada neka stranka dođe na vlast jer počne tvrditi da su stvari nepromjenljive i nemoguće", rekao je Kregar.

Na panel raspravi "Državno i javno je - bolje?" Srđan Gjurković (HNS) je rekao kako država mora nadzirati sve što je strateški važno, pri čemu je istaknuo šume, vode, elektroprivredu i more. Istaknuo je kako tvrtkama koje se bave strateškim pitanjima mora upravljati država, a ne to upravljanje prepustiti privatnom sektoru. "Država i politika trebaju kontrolirati sve što je strateško. Za sve ostalo država mora biti ono što treba, a to je regulator, zakonodavac, okvir i kontrolor. To je ono ključno i na taj način se potiče konkurentnost i učinkovitost te se naposljetku postiže veća kvaliteta za građane. To je proces koji ne ide preko noći, ali strateški nam to mora biti ključno", objasnio je Gjurković.

Na panelu "Istraživanje popularnosti - može li se kupiti rejting" Radimir Čačić (Narodna stranka - reformisti) rekao je da su predizborne ankete manipulacija budući da agencije mjere nešto što ne postoji. Trebate mjeriti ono što je stvarno - to je deset izbornih jedinica, a ne jednu. A i neke stranke na izbore ne idu samostalno, već u koaliciji. Zbog toga je mjeriti rejting stranka samostalno manipulacija. Treba izmjeriti ono što će biti, a bit će koalicije", rekao je Čačić. Peđa Grbin (SDP) nije se složio s Čačićevom tezom jer se, po njegovu mišljenju, ankete u Hrvatskoj rade na potpuno isti način kao i svagdje u svijetu. Dodao je da u SAD-u postoji specifičan izborni sustav, koji se razlikuje od onog u Hrvatskoj s 10 izbornih jedinica, pa se ankete rade na uzorku od 1000 do 2000 ispitanika na cijeli SAD i svi ih uzimaju ozbiljno. "Znaju da se tim anketama utvrđuje koje je u određenom trenutku raspoloženje građana SAD-a. Na isti način se radilo u Velikoj Britaniji, a tako se danas radi i u Kanadi za njihove parlamentarne izbore. Ankete koje se obavljaju u Hrvatskoj su lege artis", zaključio je Grbin.

Festival politike Cropolis počeo je u četvrtak, a trajat će do nedjelje. To je prvi skup čelnika i članova političkih stranaka, akademske zajednice, socijalnih partnera, gospodarstvenika, ekonomista koji se održava radi jačanja političkog dijaloga, komunikacije među strankama, članstvom i građanima.