c S
Dnevne novosti

Od ponedjeljka zahtjevi za dodjelu sredstava za EU projekte na lokalnoj i regionalnoj razini

14.09.2015 07:09 ZAGREB, 13. rujna 2015.(Hina), Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU će od ponedjeljka, 14. rujna zaprimati zahtjeve za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini za 2015. godinu, priopćilo je u nedjelju to ministarstvo.

"Vrijednost Fonda je 150 milijuna kuna, a njegovom uspostavom pružamo direktnu pomoć općinama, gradovima i županijama u osiguranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata", ističe u priopćenju potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Sredstva Fonda su bespovratna i namjenska, a usmjeravaju se za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programska razdoblja 2007.-2013. i 2014.-2020. Za korištenje bespovratnih sredstava mogu se kandidirati jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Fond će se financirati iz 1,5 posto prihoda od poreza na dohodak, a neiskorištena sredstva prenose se u iduću godinu. Javni poziv za 2015. godinu je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2015. i to po načelu prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog zahtjeva za dodjelu sredstava. Minimalna vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu putem Fonda ne smije biti manja od 75 tisuća kuna, a maksimalna može iznositi 7,5 milijuna kuna.

Udio sredstava za sufinanciranje vezuje se uz indeks razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja. "Za najslabije razvijene općine i gradove osigurali smo do 90 posto sredstava, a oni razvijeni mogu dobiti do polovice vlastitog učešća dok županije i Grad Zagreb, ovisno o razvijenosti, mogu računati na sredstva u visini od 40 do 80 posto", rekao je Grčić.