c S
Dnevne novosti

Europski sud ponovno presudio protiv socijalnog turizma

16.09.2015 07:10 LUXEMBOURG, 15. rujna 2015. (Hina/AFP), Europski sud pravde odlučio je u utorak da europske države mogu uskratiti pravo na socijalnu pomoć građanima drugih država članica koji predugo ne pronađu posao. 
Ovom odlukom "želi se spriječiti zloporabe. Želi se prisiliti ljude da ne prakticiraju socijalni turizam", objasnio je za AFP jedan stručnjak za europsko pravo. U studenome 2014., Europski sud pravde već je rekao "ne" socijalnom turizmu: odlučio je da države članice nisu obvezne isplaćivati socijalnu pomoć građanima drugih država članica koji su došli na njihov teritorij samo s ciljem da koriste to pravo. Britanski premijer David Cameron pozdravio je tu odluku ocijenivši da će "zaustaviti socijalni turizam". Sud je u tom slučaju stao na stranu jedne njemačke agencije za zapošljavanje koja je odbila isplatiti socijalne naknade dvoje Rumunja koji "nisu željeli tražiti posao" u Njemačkoj.

U novoj presudi od utorka, sud je razmatrao slučaj švedskih državljana koji, nakon što su u Njemačkoj imali nekoliko kraćih poslova, nisu radili više od šest mjeseci. Zbog toga su ostali bez nekih socijalnih naknada. "Država primateljica može uskratiti svaki oblik socijalne naknade" ako građanin ne pronađe posao u roku šest mjeseci, odlučio je sud. "Time se neizravno želi suzbiti socijalni turizam", objasnio je jedan sudski izvor.