c S
Dnevne novosti

UN o rezoluciji borbe protiv krijumčara ljudima

17.09.2015 07:00 UJEDINJENI NARODU (SAD), 16. rujna 2015. (Hina/AFP), Velika Britanija je podastrijela Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda plan rezolucije koji bi omogućio Europljanima da pregledaju brodove u međunarodnim vodama Libije kako bi zaustavili val migranata u Sredozemnom moru, rekli su diplomati. 
Taj tekst bi mogao sljedećeg tjedna biti podastrijet na izglasavanje prije početka Opće skupštine UN -a gdje se očekuje veći broj europskih čelnika koji će razmatrati migrantsku krizu. Rezolucija bi ovlastila Europljane da na moru kod Libije pregledaju brodove za koje sumnjaju da ih koriste krijumčari ljudima za upućivanje migranata iz Libije. Te dozvole bi se izdavale na godinu dana kako bi odgovorile na "izvanredne i specifične okolnosti". Primjenjivale bi se samo na promet čije su žrtve migranti u Sredozemnom moru na otvorenom moru kod Libije, naglašava rezolucija.

Taj tekst također podsjeća da međunarodni zakon omogućuju pregled brodova za koje se sumnja da se bave kriminalnim aktivnostima. Rezolucijom se također poziva sve zemlje članice da pomognu Libiji da osigura svoje granice i u borbi protiv krijumčara ljudima. Ona naglašava da se migrante mora tretirati humano i dostojanstveno uz poštivanje njihovih prava. Europska unija je potvrdila u ponedjeljak upotrebu vojne sile protiv krijumčara migranata koji djeluju iz Libije, u sklopu pojačanja svoje pomorske operacije u Sredozemnom moru. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon predviđa organiziranje sastanka na visokoj razini o izbjegličkoj krizi 30. rujna u New Yorku, u sklopu Opće skupštine.