c S
Dnevne novosti

Sabor u ponedjeljak o izmjenama Zakona o pravima potrošača

21.09.2015 07:45 ZAGREB, 20. rujna 2015. (Hina), Po najavama posljednji tjedan zasjedanja aktualnog saziva Sabor će u ponedjeljak započeti objedinjenom raspravom o dva prijedloga izmjena Zakona o pravima potrošača, koje su u saborsku proceduru uputili Vlada i nezavisni zastupnik Josip Kregar. 
Vlada predlaže usklađivanje potrošačkih prava s pravima koja su na snazi u EU, a predloženim izmjenama trgovcima bi se brisala obveza da ističu dvije cijene (staru i novu) u sniženjima kraćima od tri dana. Predlaže se i donošenje pravilnika kojima će se urediti početak sezonskog sniženja, jasnije utvrditi postupak sklapanja ugovora o uslugama putem telefona i propisati aktivnija uloga jedinica lokalne samouprave u sustavu Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača.

Josip Kregar svoj je prijedlog u proceduru uputio još 1. srpnja, s idejom da se dužnicima u švicarskim francima omogući lakše ostvarivanje pojedinačnih prava u slučajevima kada je kolektivnom tužbom utvrđeno kršenje Zakona o pravima potrošača. Sabor je u međuvremenu, prošloga tjedna, jednoglasno izmijenio zakone o potrošačkom kreditiranju te o kreditnim institucijama i tako banke obvezao na konverziju u euro kredita vezanih uz švicarski franak.