c S
Dnevne novosti

Ministar Mornar izvrće sliku o plaćama u obrazovanju

21.09.2015 07:30 ZAGREB, 20. rujna 2015. (Hina), Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić prozvao je u nedjelju ministra obrazovanja da izvrće sliku o plaćama u obrazovanju. 
Pozivajući se na podatke Državnoga zavoda za statistiku (DZS) Ribić u priopćenju za javnost navodi da prosječna plaća u obrazovanju sa svim dodacima iznosi 5.508 kuna i ispod je prosječne plaće u državi (5.685). "Ta prosječna plaća u državi, kada se uspoređuje s plaćama po stručnim spremama, ne dostiže niti prosječnu plaću radnika s višom školskom spremom", kaže Ribić i navodi da tri četvrtine radne snage u obrazovanju ima visoku stručnu spremu. "Ako imamo na umu da je u prosjek obrazovanja uključeno i visoko školstvo, koje po logici stvari ima viša primanja od drugih sektora obrazovanja, onda su podaci još poraznij.

Primjerice, prosječna plaća u osnovom školstvu iznosi 4.974 kuna", kaže Ribić referirajući se na podatke o plaćama koje je, napominje, nakon sastanka sa sindikatima medijima poslalo Ministarstvo obrazovanja. Usporedba sa zdravstvom, ističe, još je poraznija - tamo je prosječna plaća 6.678 kuna. "On (ministar) bi trebao znati i da podaci DZS-a pokazuju kako plaće u prvoj polovici ove godine rastu 1,1 posto, u zdravstvu 2,4 posto, a u obrazovanju padaju 1,3 posto", navodi čelnik Sindikata. Ističe i da podaci DZS-a po stručnim spremama pokazuju kako je prosječna plaća VSS-a u zemlji veća za 29 posto od prosječne plaće u obrazovanju, a u sustavu zdravstva i socijalne skrbi za 56 posto. "Ministar time ne podupire sustav za koji odgovara, već na štetu sustava i istine podržava jednu duboko pogrešnu politiku i time postaje njen protagonist. On čak denuncira sustav obrazovanja zbog postojanja dodataka na plaću. Naime, dodaci su, poručuje, nešto negativno i za obrazovanje lukrativno", tvrdi Ribić.

Opetujući kako podaci Ministarstva nisu relevantni, Ribić tvrdi da ministar s njima nastoji skrenuti pozornost s pravog uzroka štrajka, a to je "ako ima novca za jedne, koji imaju neusporedivo bolje plaće, mora biti i za prosvjetu čiji zaposlenici s visokom stručnom spremom imaju daleko najniže plaće u zemlji. Čelnik Sindikata ministru predbacuje i da javnost plaši podatkom da trošak sindikalnih zahtjeva iznosi 400 milijuna kuna. "Ministar je promašio za gotovo 200 milijuna", tvrdi Ribić. "Nemoralno je podupirati neistine i nepravednu politiku, stoga je najdosljedniji moralni čin čelnika u Ministarstvu, nakon uvida u podatke DZS-a, kolektivni harakiri. Ako to učine, barem u političkom smislu, odustat ćemo od štrajka u petak 25. rujna", poručuje predsjednik Velikog vijeća Sindikata Vilim Ribić.