c S
Dnevne novosti

Vučić očekuje reakciju Bruxellesa zbog kršenja SSP-a

24.09.2015 07:05 BEOGRAD, 23. rujna 2015. (Hina), Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu kako očekuje da će Bruxelles reagirati zbog kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom nakon odluke Hrvatske o zatvaranju granice, ali nije želio govoriti o protumjerama koje je Beograd pripremio u slučaju da granični prijelazi s Hrvatskom ne budu otvoreni. 
"Ne možemo preuzeti odgovornost kao država za nešto za šta nismo krivi", izjavio je Vučić novinarima u Senti nakon što je s mađarskim šefom diplomacije Peterom Szijartom pustio u rad tvornicu "Tisa Automotive". Vučić je rekao kako "vjeruje u razum hrvatskog vodstva" i u Europsku uniju. "Vjerujem u mogućnosti da netko kaže - mi smo iz EU pogazili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Vjerujem da će netko to danas reći u Bruxellesu", rekao je Vučić, izrazivši nadu da neće biti potrebe za primjenom bilo kakvih mjera.

Vučić je ranije danas uputio pismo visokim europskim dužnosnicima u povodu hrvatske odluke o jednostranom zatvaranju graničnih prijelaza, priopćio je u Beogradu vladin ured za medije, a srbijanski premijer kazao je, vezano uz sadržaj pisma, da ih je "upoznao s brutalnim kršenjem SSP koji je Srbija potpisala s EU, apsolutno jednostranim" te da je tražio "da EU intervenira". Srbijanski premijer ponovio je da srbijansko gospodarstvo zbog zatvorenih granica gubi milijune te je, ocijenivši da je riječ o "ozbiljnom i teškom" pitanju, pozvao na "razum, ozbiljnost i odgovornost" da se kriza prevlada.