c S
Dnevne novosti

Nastavlja se štrajk u školama i na fakultetima

28.09.2015 07:37 ZAGREB, 28. rujna 2015. (Hina), U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama u ponedjeljak se nastavlja štrajk koji su u petak započela četiri sindikata obrazovanja i znanosti tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto. 
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar poručio je u nedjelju roditeljima da djeca danas trebaju doći u školu te da ih sindikati nemaju pravo pozivati da ne dolaze za vrijeme štrajka. Roditeljima koji su zbunjeni proturječnim informacijama u medijima, Mornar je savjetovao da upute ne traže u medijima jer sindikati putem njih pozivaju da se u školu ne dolazi, već je bolje nazvati školu ili, još bolje, poslati djecu u školu. "Djeca trebaju doći u školu, a ravnatelji su dužni i za vrijeme štrajka organizirati neki oblik odgojno-obrazovnog rada", kazao je ministar. Što se tiče neopravdanih sati, napomenuo je da "ministarstvo neće davati neopravdane sate, ali hoće razrednici jer je to u njihovoj nadležnosti." "Do razrednika je da organizira nastavu i odluči o neopravdanim satima, razrednik je taj koji će dati neopravdane sate ako misli da treba. Dakle, poruka je roditeljima da djecu pošalju u školu, a na ravnateljima i nastavnicima je da im organiziraju aktivnosti za taj dan ako nema nastave ili je bude djelomično", zaključio je Mornar.

Predstavnici sindikata poslijepodne idu na razgovor u Ministarstvo obrazovanja

Štrajk organiziraju četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Najavili su da će štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade. Za poslijepodne najavljen je sastanak predstavnika dvaju sindikata s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na kojemu bi se trebalo razgovarati o njihovim zahtjevima. Ministar je u nedjelju izjavio da na razgovorima "neće ponuditi ništa novo već će ponovno ponuditi da sjednu i slože nekakav pravedni model".

Četvrtina škola u petak radila redovno, četvrtina nije radila, polovica djelomično

Podatci koje je Ministarstvo obrazovanja prikupilo do 17 sati u petak, prvoga dan štrajka, koji su obuhvatili jutarnju i popodnevnu smjenu, govore da je otprilike četvrtina škola radila redovno, isto toliko nije radilo, a polovica škola djelomično je radila. Broj djelatnika koji su štrajkali bio je oko 51 posto, oko 48 posto djelatnika je radilo. Podaci koje su prikupili sindikalci prilično se razlikuju pa je tako, po njihovim izvještajima, čak 84 posto radnika iz osnovnih škola bilo uključeno u štrajk i 76 posto radnika iz srednjih škola.

Tijekom štrajka sva djeca koja dođu u školu bit će zbrinuta

Neovisno o štrajku zaposlenika, sva djeca koja dođu u škole bit će zbrinuta, poručili su i sindikalci i Ministarstvo obrazovanja. Ravnatelji škola dužni su, sukladno mogućnostima, organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnog rada koji se provode u školskoj ustanovi. Ravnatelji su upravo tako postupili i u petak, pa su svi učenici osnovnih škola u kojima se štrajkalo imali ili dio nastave ili aktivnosti poput likovne i informatičke radionice, a djecu u boravku čuvali su učitelji koji nisu bili u štrajku. U srednjim školama u kojima se štrajkalo, situacija je bila različita, neki su učenici imali dio nastave, a ostatak su bili slobodni ili su se samo javili profesorima pa su pušteni kući. Mnogi su ravnatelji srednjih škola u petak dali naputak učenicima da su dužni doći u školu u ponedjeljak, a nastavu će imati prema privremenom rasporedu sastavljenom za uvjete štrajka ili će postupiti po uputama profesora.