c S
Dnevne novosti

Predsjednica Grabar-Kitarović počela konzultacije

30.09.2015 07:30 ZAGREB, 29. rujna 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović već je u utorak iz New Yorka počela konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka nakon kojih će odrediti datum održavanja izbora i telefonom je razgovarala s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, potvrđeno je Hini iz njezina Ureda. 
Kako je i obećala, hrvatska predsjednica je nakon raspuštanja Sabora počela konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka o datumu izbora i već se čula s čelnicima dviju najvećih stranaka, potvrđeno je Hini. Grabar-Kitarović razgovarala je telefonom s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, a idućih će se dana čuti i s ostalim čelnicima parlamentarnih stranaka, kažu iz njezinog Ureda i napominju da predsjednica ne želi govoriti o detaljima pojedinih razgovora. Nakon što obavi razgovore sa svim parlamentarnim strankama predsjednica Republike će u ponedjeljak, 5. listopada odrediti datum izbora, ističu u njezinu Ured.

Odluka o raspuštanju Hrvatskoga sabora stupila je na snagu u ponedjeljak, 28. rujna, a parlamentarni izbori moraju se održati najkasnije 60 dana od njegova raspuštanja. U pravilu se održavaju nedjeljom, a predsjednica Republike će u ponedjeljak odlučiti koja će to nedjelja biti. Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade potvrdila je ranije da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao u utorak telefonom s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović na njezinu inicijativu.