c S
Dnevne novosti

Incijativa Jadran-Baltik proširila se na Crno more

01.10.2015 07:20 ZAGREB/NEW YORK, 30. rujna 2015. (Hina), Početna zamisao o incijativi povezivanja Jadrana i Baltika izazvala je veliko zanimanje crnomorskih zemalja EU-a Bugarske i Rumunjske koje su se u nju uključile, pa će se prvi njezin sastanak održat će se na proljeće u Hrvatskoj, priopćeno je u srijedu iz ureda hrvatske predsjednice. 
Pripremni sastanak inicijative Jadran–Baltik–Crno more održan je na inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na marginama jesenskog zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku u utorak. Grabar-Kitarović je na sastanku predstavila koncept te neformalne inicijative koja ide za jačanjem srednjoeuropske suradnje na političkom, gospodarskom, infrastrukturnom i sigurnosnom planu. Prvi sastanak inicijative održat će na proljeće iduće godine u Hrvatskoj, a okupit će državnike, stručnjake i poslovnu zajednicu kako bi na istome mjestu bili svi sudionici zainteresirani za moguće zajedničke projekte, priopćeno je iz predsjedničina ureda. Inicijativi nije za cilj 'duplirati' postojeće organizacije ili mehanizme suradnje već svoje djelovanje usredotočiti na osiguravanje nužne političke potpore i konkretne projekte u interesu uključenih država, ali i cijele Europske unije te šire transatlantske zajednice, napominju s Pantovčaka.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u utorak u New Yorku iznimno zadovoljstvo pripremnim sastankom nove inicijative "Jadran-Baltik-Crno More" koja bi trebala "pridonijeti profilaciji i većoj konkurentnosti naših gospodarstava". "Vrlo sam zadovoljna jer svi podržavamo ovu inicijativu. Nije nam namjera raditi formalnu organizaciju ili instituciju već forum u kojem ćemo se sastajati i razgovarati o pitanjima koja su nam od zajedničkog interesa, od političkih i sigurnosnih, do konkretnih projekata u području energetike, energetskog povezivanja, digitalnog povezivanja što će svakako pridonijeti profilaciji i većoj konkurentnosti naših gospodarstava", rekla je predsjednica u izjavi novinarima u New Yorku Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih 11 pozvanih država članica Europske unije (Bugarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Austrije, Slovenije i Češke), a inicijativa je dobila potporu i Sjedinjenih Država, čiji je posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u državnom tajništvu Amos Hochstein sudjelovao na skupu kao promatrač.