c S
Dnevne novosti

EU: Od početka godine ilegalno ušlo 630.000 migranata

05.10.2015 07:00 PARIZ, 4. listopada 2015. (Hina/AFP), Oko 630.000 osoba ilegalno je ušlo u Europu od početka godine, rekao je Fabrice Leggeri, šef europske agencije za nadzor granica Frontex u razgovoru za francusku novinsku agenciju Ebra. 
"Zabilježili smo oko 630.000 ilegalnih prelazaka granica do kraja rujna", rekao je Leggieri, govoreći o najvećoj migracijskoj krizi u Europi nakon Drugog svjetskog rata, u razgovoru koji će biti objavljen u dnevnim listovima u ponedjeljak. Prije sastanka Europskog vijeća 15. i 16. listopada, on se zauzeo za europsku suradnju jer države članice "moraju razumjeti da umjesto raspoređivanja stotina policajaca na njihovim državnim granicama, bilo bi korisnije poslati ih na vanjske granice. Prava granica Francuske je u Ventimigliji, ali isto tako i na Lampedusi, na otoku Lesbosu i u Melilli", naglasio je. "Ako svaka država vodi krizu na svom teritoriju, bez koordinacije sa susjedima, priljevi migranata neće prestati prelaziti iz zemlje u zemlju, što će štetiti svima", upozorio je.

On je izrazio zadovoljstvo udvostručenjem broja pripadnika Frontexa predviđenim u Grčkoj. "Kada bismo imali tisuću ili dvije graničara koji bi pomagali grčkim vlastima, to bi imalo spektakularni učinak na krizu na toj granici", zaključio je. Europljani razmatraju otvaranje "hotspotsa" u Grčkoj i Italiji za prihvat migranata po dolasku u Europu i procjenu njihove potrebe za azilom, a Leggeri naglašava da se prosječno izvrši 39 posto odluka o vraćanju migranata, posebice zbog odbijanja zemalja da preuzmu svoje državljane. Frontex je prošle godine unajmio 39 zrakoplova za povrat migranata u domovine, a Leggeri za 2015. postavlja ambiciozan plan o 60 zrakoplova za povrat ilegalnih migranta na kraju godine.