c S
Dnevne novosti

Njemačka i Indija potpisale sporazume o zelenoj energiji i ulaganjima

06.10.2015 07:05 NEW DELHI, 5. listopada 2015. (Hina/Reuters), Indija i Njemačka obvezale su se u ponedjeljak oživjeti napore za postizanje indo-europskog sporazuma o slobodnoj trgovini nakon što su pregovori propali ove godine i postigle su sporazum o poticanju čiste energije i poticajnim uvjetima za poslovanje. 
Iako pred novinarima kancelarka Angela Merkel i premijer Narendra Modi nisu spomenuli obnovu pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini Indije i EU to je bio najvažniji dio njezina puta. "Dvoje lidera potvrdilo je predanost najranijoj mogućoj obnovi pregovora", navodi se u priopćenju objavljenom nakon njihova trosatnog sastanka. Azijska treća ekonomija i Njemačka, kao najjača europska ekonomija, žele proširiti prostor za gospodarsku suradnju. U izaslanstvu su uz Merkel bili predstavnici najjačih njemačkih tvrtki poput Siemensa, Airbusa, E.ONa i Thyssenkruppa.  

Pregovori o europsko-indijskom sporazumu o slobodnoj trgovini prekinuti su početkom godine kada ih je Indija napustila zbog spora oko izvoza generičkih lijekova u EU. Njemačka, kao svjetski lider u obnovljivoj energiji, osigurat će više od dvije milijarde eura pomoći Indiji za solarne projekte i druge oblike proizvodnje zelene energije u okviru napora za postizanje održivog razvoja, objavljeno je nakon susreta. Indija, treći najveći svjetski proizvođač stakleničkih plinova bila je posljednja država koja je podnijela energetsku strategiju uoči klimatske konferencije UN-a.