c S
Dnevne novosti

U Osijeku potpisan Sporazum o uspostavi, izgradnji te uređenju Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s poremećajem autističnog spektra

12.10.2015 07:25 OSIJEK, 10. listopada 2015. (Hina), Sporazum o uspostavi, izgradnji te uređenju Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s poremećajem autističnog spektra u subotu su u Osijeku potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja Siniša Varga, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić te gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić. 
Prema potpisanome Sporazumu, Osijek će za dvije godine dobiti važnu ustanovu za rad s autistima, koja će pokrivati potrebe svih pet slavonskih županija. U Centru će za osobe s poremećajem autističnog spektra biti osigurano sve - rana intervencija, dijagnostika, predškolski odgoj, obrazovanje, sve do poludnevnih i dnevnih boravaka za one koji su stariji od 27 godina. „Ovakve centre imamo u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Slavonija je jedina bez ovakvog centra. Zato veliko hvala roditeljima autistične djece s područja Osječko-baranjske županije, jer oni su nam skrenuli pozornost stalnim ukazivanjem na potrebu za ovakvim centrom i na istoku Hrvatske. Izuzetno mi je drago da smo poslušali roditelje i pokrenuli ovaj projekt“, istaknula je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Prema njezinim riječima, na području pet slavonskih županija, za koje će ovaj centar pružati usluge, evidentirane su 244 osobe sa poremećajem autističnog spektra. Jako je važna rana dijagnostika i izuzetno je važno jako puno raditi s autističnom djecom, a roditeljima za to treba potpora koju će dobiti u jednom ovakvom centru sa stručnim kadrovima, jer svaki uloženi sat daje značajne rezultate i može se vidjeti veliki napredak, napomenula je Opačić. „Problem nam je uvijek struka koja radi s osobama sa poremećajima autističnog spektra. Nemamo ih dovoljno. U Osijeku smo uspjeli 'ugrabiti' četiri mlade studentice koje dodatno educiramo i pripremamo za rad. Nadam se samo da se ni jedna neće zaljubiti u Zagrebu, nego u Slavoniji, pa prema toma Slavonci potrudite se da ih ovdje zadržite“, poručila je Opačić. Izrazila je veliko zadovoljstvo činjenicom da u ovome projektu zajedničkim snagama sudjeluju tri ministarstva, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, jer riječ je o velikom i skupom projektu, koji nitko od njih sam ne bi mogao realizirati.

Inače, Centar će se prostirati na više od 1.000 kvadrata, nalazit će se u kompleksu Škole za osposobljavanje i obrazovanje „Vinko Bek“ u Vinkovačkoj ulici u Osijeku gdje će se jedan stari objekt rušiti i graditi potpuno novi, dok će se drugi objekt u kompleksu, koji je u znatno boljem stanju, potpuno obnoviti. Prema sadašnjim procjenama, radit će se o investiciji od oko 15 milijuna kuna, a predviđeni rok za izgradnju i opremanje je rujan 2017. godine. Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, u proračunima za 2016. godinu za ovaj su projekt osigurale po dva milijuna kuna, a ostalo će financirati ministarstva. Na upit novinara je li ovo samo predizborna priča, potpredsjednica Vlade Opačić je odgovorila: „Nije nikakvo predizborno obećanje i nije nikakav predizborni projekt, nego se radi isključivo o tome da je trebalo dosta dugo vremena da se sve dogovori između puno sudionika koji su danas potpisali sporazum“.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar istaknuo je kako je Vlada do sada već puno napravila da olakšaju obrazovanje djeci s teškoćama u razvoju. „Uglavnom idemo na inkluziju i zato smo ove godine osigurali 80 milijuna kuna za asistente i pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Međutim, kod najtežih poremećaja iz autističnog spektra situacija je ipak malo drugačija. I zato moramo ići u izgradnju jednog ovakvog centra“, pojasnio je Mornar. Ministar zdravlja Siniša Varga ocijenio je kako je jako bitno imati jedan ovakav Centra koji će pokrivati svih pet slavonskih županija. „Svi poremećaji u spektru autizma spadaju u struku defektologije. Međutim, interdisciplinarni pristup je jako bitan što znači da i pedijatri i pedijatrijske medicinske sestre moraju jako dobro biti educirani za rano otkrivanje autizma, jer bitno je što ranije krenuti s rehabilitacijom od strane defektologa“, kazao je Varga. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izrazili su zadovoljstvo što će Osijek dobiti jedan ovakav centar, koji će biti izgrađen i opremljen prema najsuvremenijim standardima i normativima. Sada je na redu izrada projektne dokumentacije nakon čega se kreće u ishođenje građevinske dozvole.