c S
Dnevne novosti

Od 1. studenog Zagrepčanima pojeftinjuje odvoz komunalnog otpada

14.10.2015 07:25 ZAGREB, 13. listopada 2015. (Hina), Od 1. studenoga Zagrepčanima će pojeftiniti odvoz komunalnog otpada - oni u obiteljskim kućama plaćat će odvoz komunalnog otpada u prosjeku 34 posto manje, a oni u zgradama u prosjeku 42 posto manje, najavio je u utorak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.   
Pojasnio je kako će do pojeftinjenja odvoza komunalnog otpada doći zato što će se ta usluga građanima početi naplaćivati po volumenu, umjesto po kvadraturi stambenog ili poslovnog prostora. Naplatu po volumenu propisuje Zakon o održivom gospodarenju otpadom. "Nema više kvadrature. Zato je 34 posto u prosjeku manje u obiteljskim kućama ili 42 posto manje u stambenim objektima", rekao je Bandić novinarima tijekom posjeta Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan. Zagrepčani odsad trebaju prestati trpati otpad u vrećice i bacati ih u kante ili kontejnere, a na to će se morati postupno navikavati. Problem je nastajao 50 ili 60 godina pa se ne može riješiti za pet - šest dana, poručio je. "To će se rješavati u hodu, pomalo, a građane ne treba kažnjavati ako nisu svugdje kante u skladu s potrebnom zapremninom ili količinom", kazao je Bandić dodavši da će se Čistoća tome prilagođavati.

Za sada ostaju tri odvoza otpada tjedno, a od Nove godine ili proljeća bit će najvjerojatnije dva odvoza. Na upit kada Zagrepčani mogu očekivati spremnike za razvrstavanje otpada, Bandić je odgovorio da ih dobivaju već sada, a tamo gdje nedostaju intervenirat će Čistoća. "Građani žele odvajati otpad, a reciklaža je preduvjet kvalitetnog rješavanja treće sastavnice gospodarenja otpadom, nakon sanacije Jakuševca i pročistača otpadnih voda - to je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom koji uključuje mehaničko-biološku i termičku obradu otpada", kaže Bandić.