c S
Dnevne novosti

Sudac Sessa zamjenik predsjednika Savjetodavnog vijeća europskih sudaca

21.10.2015 07:45 ZAGREB, 20. listopada (Hina), Sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa jednoglasno je izabran za zamjenika predsjednika Savjetodavnog vijeća europskih sudaca na plenarnoj sjednici toga tijela koja je prošlog tjedna održana u Londonu, izvijestio je Vrhovni sud. 
Savjetodavno vijeće europskih sudaca je tijelo Vijeća Europe u čijem su sastavu isključivo suci i koje se prvenstveno bavi pitanjima neovisnosti, nepristranosti i stručnosti sudaca. Osnivanjem toga tijela Vijeće Europe je željelo naglasiti ključnu ulogu sudstva u propitivanju koncepta demokracije i zakona na kojima se temelji njegovo djelovanje. 

Uz ostale zadaće u svojoj nadležnosti Savjetodavno vijeće europskih sudaca može zatražiti od određene zemlje članice razmatranje specifičnog problema u svezi sa statusom ili položajem sudaca, a ako je potrebno, tada zajedno s dotičnom državom raspravlja mogućnosti unapređenja postojeće situacije kroz razvoj zakonodavstva, institucionalnog okvira i sudske prakse, priopćio je Vrhovni sud.