c S
Dnevne novosti

Ministar Šipuš u Madridu razgovarao sa španjolskim državnim tajnikom za kulturu Ruizom

26.10.2015 07:30 MADRID/ZAGREB, 23. listopada (Hina), Hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš i državni tajnik za kulturu Kraljevine Španjolske Jose Maria Lassalle Ruiz održali su u petak u Madridu bilateralni sastanak na temu poboljšanja i produbljivanja kulturnih odnosa između dviju zemalja. 
Jedna od tema razgovora bila je i bolja suradnja na području konzervacije i restauracije kulturnih dobara, razmjena eksperata, kao i poticanje suradnje između Hrvatskog restauratorskog zavoda s hrvatske strane te Heritage Instituta sa španjolske strane, izvijestilo je Ministarstvo kulture RH na internetskim stranicama. Sastanku je prisustvovao i generalni direktor za kulturne politike, industrije i knjige Jose Pascual Marco Martinez koji je, između ostalog, izvijestio kako je Španjolska tijekom 2015. godine uložila 45.000 eura u prijevode španjolskih autora na hrvatski jezik. Jose Pascual Marco Martinez naglasio je kako u tom području također postoji prostor za poboljšanje suradnje. 

Ministar Šipuš ukazao je na nedostatak postojanja Instituta Cervantes u Hrvatskoj, što bi olakšalo bilateralnu suradnju država, kao i izravne kontakte umjetnika i institucija. Državni tajnik Lasalle Ruiz iskazao je dobru volju Španjolske da razmotri to pitanje. Razgovaralo se i o intenziviranju suradnje svih mediteranskih zemalja, a ministar Šipuš posebno je u tom smislu istaknuo rad UNESCO-ovog Centra za podvodnu arheologiju u Zadru. Sastanku su s hrvatske strane prisustvovali pomoćnica ministra za međunarodnu suradnju Tamara Perišić te hrvatski veleposlanik u Španjolskoj Svjetlan Berković.