c S
Dnevne novosti

Split: radnicima DES- a novi kolektivni ugovor

29.10.2015 07:20 SPLIT, 28. listopada 2015. (Hina), Splitska gradska tvrtka "DES", koja zapošljava osobe s invaliditetom, u srijedu je dobila novi kolektivni ugovor za koji je gradonačelnik Ivo Baladasar rekao kako radnicima, od kojih su većina osobe s invaliditetom, jamči miran i normalan rad za sljedećih godinu dana. 
Baldasar je, kao jedan od potpisnika kolektivnog ugovora, kazao je da je ugovor važan kako bi radnici unaprijed znali kakva prava imaju i što mogu očekivati. Naglasio je da u današnje vrijeme recesije ta prava nije jednostavno zadržati, najavivši da će grad i županija nastaviti pomagati radnicima. Ravnatelj "DES"- a Tomislav Bogović naveo je da je kolektivni ugovor "težak" 1,6 milijuna kuna, sa svim pravima koja radnici konzumiraju, počevši od materijalnih prava poput božićnice, uskrsnice, regresa, dara za djecu, do nematerijalnih prava kao što je plaćeni dopust uveden prošle godine i zdravstveni pregled svake dvije godine.

Predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Darije Hanzalek rekao je da kolektivni ugovor radnicima daje sigurnost, jer su u njemu potpisana prava i obveze za radnike, za razliku od Pravilnika o radu koji je u praksi kod mnogih poslodavaca. "Ovaj se kolektivni ugovor sadržajno ne razlikuje puno od prošlogodišnjeg. Nema većih povećanja, a s obzirom na vremena kakva jesu i na pomamu smanjenja prava radnika te ukidanja određenih instituta, možemo biti zadovoljni da smo zadržali ovu razinu", istaknuo je Hanzalek. U "DES"-u je zaposleno 215 osoba, od kojih su 115 osobe s invaliditetom.