c S
Dnevne novosti

Premalo biračkih mjesta, previše barijera za starije, nemoćne i invalidne osobe

03.11.2015 07:35 ZAGREB, 2. studenoga 2015. (Hina), Pred svake izbore aktualiziraju se problemi glasovanja osoba s invaliditetom i osoba smještenih u domovima za starije i nemoćne, onih s intelektualnim teškoćama, slijepim i slabovidnim, gluhonijemima i onima s motoričkim poteškoćama, kojima su nedostatan broj biračkih mjesta u ustanovama u kojima su smješteni i fizičke barijere najčešća prepreka da ostvare svoje ustavno pravo.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak više je puta upozorila da političke stranke i izborni kandidati u kampanjama nemaju prilagođene programe za gluhe, slijepe i osobe s intelektualnim teškoćama, te da su na zadnjim predsjedničkim izborima biračka mjesta organizirana u svega 13 od ukupno 253 ustanove za dugotrajni smještaj. Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je na svojoj web stranici upute i apelira na pružatelje usluga smještaja da po njima postupe, kako bi korisnici koji to žele mogli ostvariti svoje biračko pravo. Upute se odnose na domove socijalne skrbi, obiteljske domove, udruge, vjerske zajednice i druge pružatelje usluge smještaja, te centre za socijalnu skrb.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom upozorava da je ostvarivanje biračkog prava zajamčeno Ustavom i zakonom te da svako kršenje tog prava i onemogućavanje da se to pravo konzumira stavlja osobu s invaliditetom u nepovoljan položaj, odnosno uskraćuje joj se razumna prilagodba. Obveza osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom propisana je Zakonom o suzbijanju diskriminacije, kojim je određeno da će se diskriminacijom smatrati i propust da se osobama s invaliditetom, sukladno njihovim specifičnim potrebama, omogući korištenje javno dostupnih resursa i sudjelovanje u javnom i društvenom životu.