c S
Dnevne novosti

Europska kartica zdravstvenog osiguranja bez čekanja na redomatima HZZO-a

06.11.2015 07:15 ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina), Europsku karticu zdravstvenog osiguranja građani će od sada u četiri najveća hrvatska grada na pet lokacija moći dobiti bez čekanja, na licu mjesta, u poslovnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). 
U svojim poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku HZZO je postavio aparate sa sustavima za uvođenje elektroničkih redova čekanja (redomate), na kojima će osim rednog broja građani moći podići i svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Dovoljno je da osiguranik svoju postojeću zdravstvenu iskaznicu iz obveznog zdravstvenog osiguranja umetne u uređaj te se na taj način identificira, odmah potom na uređaju potvrdi svoje podatke iščitane s kartice, a nakon toga se u roku od pet sekundi u uređaju otisne Europska kartica zdravstvenog osiguranja. Redomati su postavljeni u Regionalnom uredu HZZO-a u Zagrebu na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12, u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci na adresi Slogin kula 1, te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na adresi Kralja Zvonimira 1.

Redomati su interaktivni multifunkcijski uređaji povezani s centralnim informacijskim sustavom HZZO-a i na taj način omogućuju osiguranim osobama HZZO-a da bez čekanja odmah zatraže i dobiju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Osiguranici i dalje mogu radi izdavanja Europske kartice zdravstvenog osiguranja podnijeti zahtjev putem web portala www.hzzo.hr. HZZO je redomate postavio u poslovnicama gdje na dnevnoj razini dolazi najveći broj osiguranih osoba, kako bi se izbjegle gužve i skratilo vrijeme čekanja. Isto tako, HZZO je novom uslugom omogućio brže i učinkovitije ostvarivanje prava svojim osiguranicima, što je, kažu u Zavodu, posebno važno u razdoblju kada naši građani planiraju putovanja u EU, a istekla im je EU kartica ili je još nisu podigli, pa je putem nove usluge mogu podići odmah na samouslužnim automatima.