c S
Dnevne novosti

Njemački kriminalisti: Deset posto izbjeglica završit će u kriminalu

10.11.2015 07:05 BERLIN, 9. studenoga 2015. (Hina), Njemački kriminalisti očekuju da će 10 posto izbjeglica, koje posljednjih mjeseci u povećanom broju dolaze u Njemačku, ogriješiti o zakon, javlja u ponedjeljak dnevnik "Die Welt".

"Moramo znati da nam ne dolaze samo kardiolozi. Masa izbjeglica se ponaša miroljubivo i zahvalno, ali oko deset posto će postati kriminalno", rekao je predsjednik Saveza njemačkih kriminalista (BDK) Andre Schulz dnevniku "Die Welt". "Dolazi mnogo mladića iz situacije potpunog nedostatka perspektive. I ta se situacija nastavlja i ovdje. To su čimbenici koji vode ka kriminalnom ponašanju. I da iz ove skupine netko završi u kriminalu je potpuno normalno. Isto bi bilo i s Nijemcima u takvoj situaciji. Vjera i porijeklo tu ne igraju nikakvu ulogu", rekao je Schulz. On je pokazao razumijevanje za građane koji žive u blizini velikih prihvatnih centara za izbjeglice i u blizini kojih je u posljednje vrijeme primijećen porast kriminala. "U tim centrima često ne žive samo izbjeglice iz Sirije, nego mladići s Balkana, Kavkaza, Afrike, koji su i u svojim domovinama bili kriminalci. Često ih se svjesno šalje u Njemačku kako bi se ovdje bavili kriminalom", rekao je Schulz. 

Predsjednik BKA je posebice istaknuo grupu Gruzijaca koji su u negativnom smislu "upali u oči". "Oni svjesno dolaze u Njemačku, zatraže azil i tada, čekajući na odluku uz smještaj i džeparac, obavljaju kriminalne radnje po Njemačkoj. Mi smo sa sigurnošću utvrdili najmanje 1.000 ovakvih slučajeva", zaključio je Schulz koji je izrazio iznenađenje činjenicom da su njemačke vlasti zatečene velikim brojem izbjeglica. "To se moglo očekivati najkasnije nakon Arapskog proljeća 2011.", zaključio je Schulz. Kako bi što više izbjeglica s perspektivom duljeg boravka u Njemačkoj što brže socijalno i radno integrirala, njemačka vlada je prošlog mjeseca donijela zakonski paket koji, osim pooštrenja stjecanja prava na azil, sadrži i mjere poticanja integracije kroz jezične tečajeve i pojačane programe prekvalifikacje.