c S
Dnevne novosti

Izbori se ponavljaju na sedam mjesta u Hrvatskoj

10.11.2015 07:25 ZAGREB, 9. studenoga 2015. (Hina), Izbori za Hrvatski sabor iduće će se nedjelje ponoviti na sedam biračkih mjesta, što znači da Državno izborno povjerenstvo (DIP) još ne može objaviti potpune i konačne izborne rezultate.

Zbog viška glasačkih listića izbori se ponavljaju na po jednom biračkom mjestu u Osijeku, Pakracu i Slunju, te na po dva mjesta u Šibeniku (Brodarica i Zlarin) i Zadru (Rava i Veli Iž), a na njima je ukupno upisano 2903 birača, izvijestio je u ponedjeljak novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. To su mala biračka mjesta, rezultate je moguće utvrditi već u nedjelju navečer, kaže Hrvatin i navodi da će DIP nakon toga objaviti potpune i konačne rezultate. DIP je u ponedjeljak do podneva obradio 99, 9 posto redovitih biračkih mjesta, odnosno njih 6.680 od 6.687. Prebrojane glasove DIP ne pretvara u mandate dok nema kompletne rezultate, no po neslužbenim izračunima jasno je da niti jedna stranka, odnosno koalicija nema dovoljan broj zastupnika (76) za većinu u Saboru, odnosno za samostalno formiranje Vlade.

HDZ-ova Domoljubna koalicija relativni je izborni pobjednik s osvojenih 59 mandata, a iznenađenje izbora Most nezavisnih lista s 19 mandata. SDP-ova koalicija Hrvatska raste ima 56 mandata, IDS tri, HSSB i stranka Milana Bandića po dva, po jedan Uspješna Hrvatska i Živi zid. Nedjeljni izbori za Sabor bili su prvi parlamentarni izbori na kojima su birači mogli preferencijalno glasovati, odnosno zaokružiti ime i prezime kandidata kojem daju prednost pred ostalima. Iako se procjenjivalo da bi taj, ponešto složeniji način glasovanja, mogao donijeti više nevažećih glasačkih listića, to se nije dogodilo. Nema pokazatelja da je preferencijsko glasovanje uzrokovalo više nevažećih listića nego je uobičajeno, kaže Hrvatin i navodi da se njihov postotak po izbornim jedinicama kreće od 1,2 posto do 2,1 posto.